Bolile de inimă, tratate cu succes la Spitalul Județean Buzău

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, face eforturi deosebite ca Spitalul de Urgență Buzău să beneficieze de programe de finanțare, astfel încât activitatea de aici să fie la înălțimea standardelor europene. Investițiile au vizat baza materială, confortul pacienților, dar în cea mai mare măsură în aparatură medicală și, mai ales, în asigurarea condițiilor de selecție și stimulare a factorului uman.

La Spitalul Județean Buzău avem deja nou medic, cardiologul intervenționist Florin Matei, dar și de un angiograf de care vor beneficia pacienții cu suspiciune de SCA ( sindrom coronarian acut). Termenul de sindrom coronarian acut este utilizat pentru orice condiție declanșată brusc și caracterizată prin diminuarea fluxului sanguin către inimă. Sindromul coronarian acut implică atât durerea pe care o persoană o simte în timpul unui atac de cord, cât și durerile în piept care se manifestă în stare de repaus sau în timpul unei activități fizice ușoare (angina instabilă). Sindromul coronarian acut este adesea diagnosticat în camera de urgență sau spital. Boala este tratabilă dacă este depistată rapid. Tratamentul variază, în funcție de semne, simptome și starea generală de sănătate.

,, S-au făcut demersurile necesare și, spre sfârșitul anului 2015, chiar în noiembrie, s-a făcut procesul verbal de predare- primire de angiograf de la Academia de Știinte Medicale printr-un contract de comodat. Acest contract este pe o durată de 5 ani, după care va rămâne în proprietatea spitalului. Poate fi folosit prin contract cu Casa pentru toți cetățenii din Județul Buzău ”, a anunțat managerul Spitalului Județean Buzău.

Dr Florin Matei :” Sunt într-adevăr mai multe teme care au fost alese pentru centrul nostru, sunt 9 teme alese de către Academia Română pentru cele 17 centre din țară. La noi sunt trei teme principale, 2 dintre ele se adresează pacieților care prezintă sindroame coronariene acute ( angina instabilă, infarct miocardic de toate tipurile) și, dacă situația coronariană nu permite intervenționarea pe loc, se poate apela și la un treilea specialist de chirurgie cardio-vasculară, în cadrul unui heart team. Practic, orice pacient care se încadrează în criteriile medicale cerute de boală, de sindroamele coronariene acute poate să fie înscris în proiect și să beneficieze de procedura de coronarografie și sau de angioplastie coronariană percutanată cu stent, în principiu. ”