BuzăuFEST – ediția a 3-a

BuzăuFest, festivalul de promovare a culturii, tradițiilor și obiceiurilor din județul Buzău a ajuns la cea de-a treia ediție și va avea loc în perioada 30 mai – 02 iunie. Activitățile din cadrul evenimentului vor avea loc în Municipiul Buzău și în stațiunea Sărata-Monteoru.

Anulacesta, BuzăuFest debutează cu un eveniment mult așteptat de cei mici. Împreună cu Teatrul George Ciprian șicu Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău vom oferi copiilor un spectacolgratuit, susținut de trupa lor preferată, Gașca Zurli.

Spectacolul”Gașca Zurli Show” va avea loc pe 30mai, ora 17.00, la Sala Sporturilor Romeo Iamandi din Buzău. Intrarea estegratuită, în limita locurilor disponibile, doar pe bază de invitație. Invitațiilevor fi distribuite în data de 17 mai, în intervalul orar 10.00 – 15.00, lasediul Consiliului Județean Buzău.

”Anul acesta avem foarte multe activități dedicate ZileiInternaționale a Copilului. Ne dorim ca cei mici să se bucure atât despectacolul susținut de Gașca Zurli, dar și de celelalte surprize pregătitepentru ei pe 1 iunie la Sărata-Monteoru. BuzăuFest este și un eveniment dedicatlor, copiilor și nepoților noștri.”, a precizat Petre Emanoil Neagu, președintele ConsiliuluiJudețean Buzău.

Parada cu torțe, taberele și atelierele antice, luptele de gladiatori,dansuri antice, reconstituirea unor lupte din timpul Primului Război Mondial suntmomente pe care le-am pregătit pentru buzoieni și anul acesta.

Pe31 mai va avea loc parada cu torțe, la care vor participa GardaApulum Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna Cluj-Napoca, Historia RenascitaPitești, Nimfele Dace Zalău, Garda Națională de la Alba Iulia, AsociațiaCulturală Tomis Constanța și Divizia 2 Infanterie Getica. Parada va debuta laora 21.00 și se va desfășura pe traseul Catedrala Episcopală Înălțarea Domnului– Bd. Unirii – Bd. Nicolae Bălcescu – Parcul Crâng (Obelisc).

Ziua de 01 iunie va fi una plină de momente inedite – spectacolede teatru și dans antic, ateliere antice de cusut/țesut, olărit sau pictură sevor îmbina cu momente pregătite pentru copii. Va fi o zi plină de lecții deistorie. În premieră, Asociația Tomis din Constanța va pune în scenă lupteledin trecătorile Bratocea și Buzău din anul 1916, precum și Bătălia de laMărăști din 1917. Nu vor lipsi nici luptele de gladiatori sau taberele șiatelierele meșteșugărești.

Vom continua și anul acesta o tradiție reînviată laBuzăuFest, Crosul Tineretului, la care vor participa peste 200 de copii, carevor primi diplome, cupe, medalii și dulciuri.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, elevii Liceuluide Arte Margareta Sterian au pregătit multe surprize pentru juniorii buzoieni:jocuri interactive pentru copii, ateliere de creație, face-painting. Nimfeledace vor susține un atelier de dans antic pentru copii. De asemenea, pe 01iunie copiii vor avea acces gratuit în Parcul de aventură din stațiuneaSărata-Monteoru.

Două autobuze etajate vor efectua curse GRATUITE pe traseulMun. Buzău (Stadion Crâng) – Sărata-Monteoru, în intervalul orar 1000– 1900, din oră în oră, în ziua de 01 iunie.

Ziua se va încheia cu un concert susținut de Delia și HoriaBrenciu, începând cu ora 20.00, iar în deschidere va cânta buzoianca DoinițaIoniță. La ora 22.30 un frumos foc de artificii va lumina întreaga stațiune.

”Ne dorim ca acest festivalsă fie o perioadă în care să ne bucurăm de tot ce are frumos Județul Buzău, darși România. Vom avea alături de noi și meșterii populari, dar și producătoriilocali și voluntari de la Liceul De Arte Margareta Sterian și nu numai.BuzăuFest este și un festival de promovare a turismului buzoian. ConsiliulJudețean Buzău va distribui materiale de prezentare a obiectivelor turistice,dar vom avea alături de noi și Asociația Ținutul Buzăului pentru a facecunoscut tuturor participanților ce înseamnă Geoparcul Ținutul Buzăului și ceplanuri de dezvoltare avem.”, a declarat președintele ConsiliuluiJudețean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Program BuzăuFest 2019

30 mai – 02 iunie

VINERI – 31 MAI – MunicipiulBuzău

2100 – Paradă cu torțe Catedrala Episcopală Înălțarea Domnului –Bd. Unirii – Bd. Nicolae Bălcescu – Parcul Crâng. Trupe participante: GardaApulum Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna Cluj-Napoca, Historia RenascitaPitești, Nimfele Dace Zalău, Garda Națională de la Alba Iulia și AsociațiaCulturală Tomis Constanța și Divizia 2 Infanterie Getica.

SÂMBĂTĂ – 01 IUNIE –Sărata-Monteoru

1030 – Concurs Cross

1100 – 1700 – elevii Liceului de Arte MargaretaSterian (face painting, jocuri interactive, ateliere de creație etc)

1100Deschidereataberelor și atelierelor meșteșugărești (Ateliereantice noi: atelier de cusut/țesut, atelier de olărit, atelier de pictură, officinascriptoria, atelierde muzică antică etc)

1200 – Ceremonia oficială de deschidere a festivalului

12.30 – 1350Nimfele Dace; ”Nunta Linei” – spectacol de teatru și dans antic, Dans antic roman, Dansuriși ritualuri dacice, Atelier de dans antic pentru copii.

1400 – 1430 –  Lupte gladiatori Ludus Apulensis – Ursus Nigrinus/ terraDacica Aeterna

1430 – 1510 – Garda Națională de la Alba-Iulia – soldați din Primul Război Mondial

1530 – 1650 – Luptele din trecătorile Bratocea șiBuzău 1916 – Asociația Tomis Constanța

1700 – 1800 – Bătălia de la Mărăști 1917- Asociația Tomis Constanța

2000 – 2200 Concert Delia & Horia Brenciu

2230 – Foc de artificii

DUMINICĂ – 02 IUNIE –Sărata-Monteoru

1000 – 1500 – Tabere și ateliere meșteșugărești

                 – Program artistic Centrul Județean deCultură și Artă Buzău.

*Două autobuze etajate vor efectua curse GRATUITE pe traseulMun. Buzău (Stadion Crâng) – Sărata-Monteoru, în intervalul orar 1000– 1900, din oră în oră, în ziua de 01 iunie.