Mai este potabilă apa furnizată de Compania de Apă?

Întrebarea este justificată după ce la robinet a început să curgă de o bună perioadă de timp un lichid vâscos, maroniu cu nuanțe roșiatice. Nu știm dacă apa mai este controlată de cei care o distribuie și nici dacă, nu cumva, consumată accidental, este toxică. Panica a fost și mai mare atunci când o cunoscută reprezentantă a Companiei de Apă, care și-a dat toată silința să-l schimbe pe fostul director Ionel Tescaru, se întreba oarecum retoric, spre disperarea noastră, dacă apa este potabilă și ne îndemna să nu o folosim.

Iată ce scrie reprezentatul Primăriei Buzău la Compania de Apă pe pagina sa de socializare:

Georgeta Cristea se simte înfuriată.

5”Daca nu ati gatit inca si nu aveti bani de apa plata sau la o alta sursa sau faceti greseala sa spalati veti avea o mare surpriza…..
Asta e apa din retea….
Tot Tescaru e de vina 😧🤪😩🤣”, scrie Georgeta Cristea pe Facebook!

Nota redacției: Apa, ceașca și mileul aparțin Georgetei!


Conducerea Companiei de Apă vine cu un punct de vedere:

În urma solicitarii unui punct de vedere referitor la calitatea apei potabile furnizate in municipiul Buzau, in data de 27 aprilie, va transmitem urmatoarele:

Sambata, 27 aprilie, in Ajunul Pastelui, in Municipiul Buzau a fost inregistrat un varf istoric de consum de apa potabila (1400 mc/ora), in conditiile in care consumul mediu obisnuit are valori situate intre 800 si 900 de mc/ora. In plus, perioada de manifestare a cotelor ridicate de consum s-a mentinut de la primele ore ale diminetii, pana la ora 23.00.
Avand in vedere ca reteaua publica de alimentare cu apa din Buzau a fost proiectata pentru valori de debit mult inferioare mediei consumului inregistrat in Sambata Mare,  urmarea directa a fost cresterea turbiditatii apei de la robinet in unele zone ale orasului. Din analiza reclamatiilor primite la Dispeceratul Companiei, zonele afectate au fost Cartierul Micro XIV, cartierul Nicolae Titulescu (partial), PT 30 din zona Nicolae Balcescu, PT 37 – Unirii Nord si cartierul Simileasca (partial). Dispecerii nostri au inregistrat 51 de reclamatii. 
Vreau sa fac cateva precizari legate de aspectele mentionate. Pentru ca stim foarte bine care sunt zonele in care cresterea consumului peste cotele proiectate antreneaza turbiditatea apei, am prevazut in bugetul anului in curs achizitia de echipamente de filtrare pentru punctele termice din aceste zone. Pentru ca procedurile de achizitie nu au fost inca finalizate,  tehnicienii nostri au luat masuri pentru limitarea turbiditatii. Astfel, pe 11 aprilie, a avut loc o interventie speciala la reteaua de apa care deserveste, printre altele, cartierul Micro XIV, in urma careia a fost inlaturata o obturatie formata in interiorul conductei de alimentare. Efectele acestei interventii au fost evidente, avand in vedere ca s-a redus cu minimum 70% turbiditatea inregistrata anul trecut, in aceeasi perioada.
Nu in ultimul rand, pentru zonele in care au fost sesizate probleme, vor fi calculate si aplicate diminuari ale cantitatilor de apa furnizate, in conditiile legii.

În concluzie: Trebuie să cumpărăm echipamente de filtrare!