Centru de zi pentru copiii cu dizabilități, realizat din fonduri europene

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a menționat că acest proiect va beneficia de finanțare și din partea bugetul propriu al județului, care va suporta cheltuielile neeligibile și 2% din valoarea eligibilă. Diferența de 98% este reprezentată de suma de un milion de euro ce va reprezenta finanțare nerambursabilă din fonduri europene. ,,Este vorba despre o sumă considerabilă pe care o să reușim să o atragem din fonduri europene – 1 milion de euro. Bineînțeles că sunt și cheltuieli neeligibile. O să fie nevoie să reactualizăm devizul pentru că s-au schimbat datele problemei de când s-a început să se lucreze la acest proiect. S-a modificat salariul minim, prețurile au crescut, dar aceste cheltuieli vor fi suportate din bugetul propriu al Consiliului Județean, sume care vor fi date către Direcție (n.red. DGASPC Buzău) ca să putem să implementăm acest proiect”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Proiecul prevede construirea de la zero a două case duplex de tip familial, cu o capacitate totală de 48 copii (4×12 beneficiari).

,,Centrul rezidențial pentru copilul cu handicap nr.9 „, cunoscut sub numele de „Centru numărul 9”, cel care se află în strada Horticolei din Buzău, a plecat în istoria lui, de la o capacitate de 110 copii. În prezent, acolo se află o comunitate de aproximativ 65 de copii, fiecare dintre aceștia fiind evaluat din perspective nevoilor pe care le are. 48 dintre ei intenționăm să locuiască în aceste case de tip familial. O casă de tip familial, după standardele noastre, poate să locuiască 12 copii, iar mediul în care ei vor trăi va fi total diferit de centrele de tip clasic. În ceea ce privește Centrul de zi care va funcționa pe lângă aceste case de tip familial este de fapt un centru de recuperare pentru copiii cu dizabilități, pentru cei care vor locui în case și care vor avea măsură de protecție și diferența de până la 90, vor fi copii care provin din comunitatea buzoiană, care trăiesc alături de familial lor și pentru care se simte nevoia să acceseze servicii de recuperare specifice”, a declarat directorul DGASPC Buzău, Loredana Dorobanțu.