“Clădire Verde” – un nou concept de locuință în Capitală

Central District 4 Elemente a obținut autorizația de construcție și a început lucrările în apropierea parcului Titan. Complexul, ce este deja precertificat Clădire Verde (Green Homes), este cel mai recent proiect imobiliar al dezvoltatorului Forty Management, premiat internațional pentru inovație și design sustenabil.

Conceptul inovator de design al clădirii include: spații verzi și de agrement atent planificate pe mai mult de 2/3 din suprafața terenului, iluminat complet cu LED-uri, control individual pentru sistemele de încălzire și răcire, ventilație naturală pentru fiecare apartament, arhitectură modulară pentru posibilitatea de reconfigurare a apartamentelor, vopsele și adezivi fără elemente toxice, proiectarea ferestrelor fiecărui apartament pentru a oferi diverse panorame și măsuri de eficiență energetică cu scopul de a optimiza și de a reduce consumul de energie pe durata de viață a clădirii.

“Ideea unui spatiu de mari dimensiuni, înverzit, la care fiecare apartament să aibă acces imediat, este una din valorile Central District 4 Elemente. Refuzăm să concepem clădiri fără vegetație și fără comunitate, impersonale. Am selectat plantele foarte atent, am conceput un scenariu de mentenanță, un sistem centralizat de irigații și iluminare care să conserve aspectul și identitatea clădirii, să minimizeze riscul de erori în întreținerea plantelor și să nu împovăreze locatarii cu grija constantă pentru întreținerea spațiilor verzi” spune Lucian Azoitei, CEO Forty Management.

Trafic auto inexistent

Accesul auto este numai subteran. Rețeaua auto în cadrul complexului a fost proiectată pentru a minimiza traficul. Astfel, accesul către bazinele cu apă și zonele de agrement și relaxare este doar pietonal.

”Nu vrem poluare și zgomot, așa că avem doar parcare subterană, ceea ce este, din păcate, un element foarte rar întâlnit. Am preferat să plantăm copaci, plante și să creăm locuri de socializare în locul betoanelor pentru parcări.” spune Lucian Azoitei, CEO Forty Management.

În plus, complexul este situat în apropierea stațiilor de metrou Nicolae Grigorescu și Dristor 2 – un nod important de conexiune urbană, ceea ce poate descuraja utilizarea zilnică a mașinilor.

Central District 4 Elemente înseamnă Aer – spații mari, aerisite, cu terase și balcoane unde poți așeza mese cu scaune pentru a savura cafeaua de dimineață; Apa – trei bazine mari cu apă și fântâni arteziene în curtea comună a blocurilor; Pământ – sunt 2.800 mp de curte cu plante și flori, pomi mari și zona de promenadă; Foc – zona de socializare are bar, grătar, umbrele de soare, mese, scaune și un cinematograf în aer liber.

”Conceptul principal al complexului este ideea de comunitate. Ne-am obișnuit cu ideea ca, la bloc, conceptul de acasă începe la ușa de intrare în apartament. La noi, acasă începe la intrarea în complex. Nu am creat bariere sau ziduri, ci punți între oameni sau între oameni și natură: avem o zona de promenadă cu alei și spații verzi amenajate și avem și o zonă de socializare de tip agora.” spune Ionut Dochita, arhitect coordonator tehnic.

Dezvoltat pe un teren de 4.596 mp, proiectul are funcționalitate mixtă și va cuprinde o zona rezidențială compusă din două blocuri cu 192 de apartamente, plus o zonă comercială de 1.400 mp, reprezentând o investiție de 22 milioane euro.

Ce inseamnă precertificare Cladire Verde (Green Homes)

Conceptul de clădire verde (sau ”constructie verde”, sau ”clădire sustenabilă”) se referă atât la structura, cât și la procesul de construcție – de la design, construcție, utilizare, întreținere, renovare, demolare. Trebuie să fie respectate modalități de lucru și bune practici, având responsabilitate față de mediu și aplicând norme de eficiență energetică a clădirii pe durata intregului ei ciclu de viață.

Cladirile verzi sunt sustenabile, oferă o calitate ridicată a locuirii și iși mentin prețul mai mult timp decat clădirile clasice. Totodată, ele beneficiază de programe naționale și internationale de subvenționare a dobânzilor bancare, tocmai pentru a încuraja achiziția acestor clădiri prietenoase cu mediul.

Beneficiile le simt și viitorii rezidenți care plătesc mai puțin la întreținere (energie și reparații), mai puțin la bancă (rate subvenționate ale dobânzii pentru ipotecă) și au sănătatea protejată (materialele de construcție trebuie să îndeplinească anumite standarde). În plus, dacă vor vrea să vândă la un moment dat locuința, vor obține un preț mai bun, datorită certificării care dovedește un înalt grad de performanță din punct de vedere energetic și îndeplinirea criteriilor legate de mediu.

Certificarea de ”clădire verde” este acordată în două etape de România Green Building Council (ROGBC). Prima etapă, precertificarea, este obținută înainte de începerea construcției, în baza respectării unor criterii, printre care leadership de mediu, teren și amplasament sustenabil, eficienta consumului de apă, materiale și resurse, sănătatea și bunăstarea locatarilor, inovația, precum și performanța energetică. Certificarea finală a ROGBC se acordă de îndată ce proiectul este finalizat.

Forty Management este o companie imobiliară care dezvoltă proiecte rezidențiale în zona centrală a Bucureștiului sub marca Central District și proiecte comerciale sub brandul Trade District. Forty Management este dezvoltatorul proiectului multi-premiat international Central District Cuza 99, urmând să lanseze până la sfarșitul anului încă două proiecte imobiliare.