”Viața ca un joc de șah”, de Maria Grapini

Mărgărit GROSU

Europarlamentarul Maria Grapini a sosit astăzi la Buzău într-o acțiune de susținere și promovare a liderului filialei județene, Gheorghe Vlase, dar și a filialei buzoiene a Partidului Umanist Român. Într-un scurt interviu dat în exclusivitate redacției noastre, europarlamentarul a avut de exprimat îngrijorările sale față de calitatea omului politic ce populează acum partidele politice, dar și necesitatea ca pe viitor partidele politice să-și dea mâna pentru a face o selecție serioasă a factorului uman însărcinat cu destinele acestei nații.

Tulburările de pe scena politică, precum și dezastrul din societate, economie, justiție și alte instituții este pusă pe seama celor care au condus și conduc momentan destinele acestei țări. Europarlametarul pleacă de la punctul de selecție a politicianului însărcinat să ia decizii pentru întreaga societate. Aici pare a fi punctul nevralgic, care a dus în timp la formarea unei clase politice cu reprezentanți slabi, inabili de a gestiona problemele importante ale țării în contextul integrării în U.E. și tot de aici pleacă situația dezastruoasă de pe scena politică națională.

Partidele au responsabilitatea selecției clasei politice

”Din punctul meu de vedere cred că partidele au rol foarte mare, pentru că din punct de vedere constituțional, toată  lumea poate sa candideze, dar partidele au un rol extrem de important  să facă această selecție. Eu aș prefera un vot mixt pentru ca cetățeanul să poată interveni  pe listă, dar din păcate nu s-a trecut la acest vot mixt, pentru că atunci partidul ar da o listă de la unu la 33 la parlamentari, dar cetățeanul ar putea să aleagă din lista aceea 5-7 pe care îi consideră el.  Fiecare cetățean are un alt reper și atunci ar apărea o listă modificată față de lista data de partid. Pe termen lung ce s-ar întâmpla? Ar fi o motivație a populației să iasă la vot, știind că poate să influențeze lista, dar ar fi în timp o educație a partidelor  să pună pe listă, pe principiul scării valorice,  pentru că dacă ar vedea că numărul unu pe care l-a pus pe listă nu a ieșit și a ieșit unul pe care l-a pus pe locul 15,  partidul își va da seama că nu mai are autoritate,  după aceea, dacă își va da seama că populația i-a schimbat ordinea după listă,  nu va mai avea autoritate nici asupra aleșilor, pentru că alesul va spune că ”nu m-ai pus tu pe prima poziție , ci populația, cetățenii m-au ales”, de aceea eu  pledez de ceva timp când am văzut că în Belgia și în alte state avem această lege cu vot mixt pe listă,  cred că ar fi foarte bun. Apoi,  cred că așa cum spuneam ar trebui să punem accent pe  calitate și asta este responsabilitatea celor care fac politici publice să explice care este rolul cetățenilor și care este responsabilitatea cetățeanului în democrație. În dictatură cetățeanul  nu are nicio responsabilitate. I se spune exact în ce căsuță să stea , ce să facă,  ce să spună. În democrație responsabilitatea este enormă, numai că percepția nu este așa.


Candidații buni nu au succes fără partide puternice

În democrație  nu este așa. De ce? Prin a merge la vot și a nu merge la vot el decide de fapt cine este în Parlament și apoi cine este în Guvern. Dacă alege pe bază de naș, fin, pungă și așa mai departe și nu pe principiul valorii  deformează așa cum am spus calitatea actului politic , calitatea muncii politice și de aceea spun,  și nu sunt vorbe mari, cetățenii au puterea  să schimbe lumea prin puterea votului.  Vinovate sunt și partidele pentru că de-a lungul vremii nu au vrut  să explice foarte clar acest lucru.  Ca să nu simtă cetățeanul că are prea multă putere,  și sigur că eu supăr, eu văd foarte clar pe eșantioane când mă duc  prin țară și cunosc. Lumea zice: ” Și pe cine să aleg”?  Sunt și candidați buni. Din păcate, dacă nu au o structură solidă de partid, ei nu sunt aleși. Ce este important, o siglă de partid? Eu tot vorbesc acum:  Ia uitați-vă voi pe listă, sub sigla aia, cine este pus ? Da, este un partid mare, foarte bine, dar poate e vremea schimbării.  Hai să vedem calitatea, dar sigur , dacă nu e cazul să ne uităm totuși la valoarea omului.


Rep: Ce ați avut în vedere când l-ați ales  pe domnul Gheorghe Vlase ca președinte la Buzău și ca reprezentant al Regiunii de Sud-Est?

Eu îl știu de foarte mult timp pe domnul Vlase,  și mi-a părut rău pentru că aici a fost  o fractură la Buzău,  datorată fostului președinte, Daniel Constantin. S-a văzut foarte clar moralitatea lui Daniel Constantin, a trădat o dată, a mai trădat o dată ,  nu vreau să discut despre el. A fost o dreptate făcută la Buzău, pentru că domnul Vlase era un lider aici, la noi la umaniști, transformați în conservatori. Noi avem un partid puternic, continuatorul partidului umanist fondat în 1991. Este aceeași doctrină, aceeași scară a valorilor,  aceleași obiective avem,  păstrarea tradițiilor , valorilor, capital autohton pentru  IMM-uri și trebuie să spun că a fost rugat să vină înapoi domnul Vlase, pentru că putea să fie supărat și să zică că  nu mai vreau să mai vin înapoi.  Eu chiar vreau să-i mulțumesc ! Vreau să-i mulțumesc pentru că este un bun exemplu și nu a avut orgoliu. A venit! În politică dacă sunt oameni cu orgolii este foarte greu. Cu orgolii foarte mari nu se întâmplă nimic bun. De ce ?  În politică se decide în comisiile din Parlament, unde sunt membri din toate partidele. Ei, dacă n-ar fi orgoliu s-ar alege soluția optimă.

Managementul timpului

În privat, spre deosebire de managementul  din politică este exact pe dos.  În privat vrei să-ți ai oameni în echipă cei mai buni,  În politică preferi să strălucești tu și să nu-ți iei oameni care s-ar putea să te depășească.  Și asta este o pierdere enormă. De aceea sunt costuri mari și în administrație și în politică. Dacă eu sunt numărul unu într-un partid,  într-un minister și am o echipă  bună, mă trage și pe mine. Mergem bine, avem o imagine bună și avem construcția unei scări corecte a valorilor în societate.

”Am scris o carte și vă spun în exclusivitate !”

Dau la tipar acum o carte, nu am zis la nimeni,  ”Viața ca un joc de șah”, în care explic pe înțelesul tuturor cum ar trebui să privim noi societatea,  exact ca jocul de șah. În societate sunt necesari și pionii  și caii și nebunii și tura și regina sunt la fel de necesari ca și regele și nu-și inversează rolurile. Înțelegerea democrației, nu schimbă regulile. Doi oameni pensionari unul de la țară și unul de la oraș retras la țară la pensie. Cel de la oraș îi spune celui de la țară, că dacă învață șah, devine mai deștept și în final, după ce au jucat șah s-au hotărât să facă o școală în sat.

Be the first to comment

Leave a Reply