O știre care nu trebuie ratată ! Arabia Saudită recunoaște ca jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis în consulatul său din Istanbul

http://www.ziare.com
Arabia Saudita a recunoscut, sâmbată, că jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, a carui dispariție pe 2 octombrie a avut un ecou global, a fost ucis în consulatul său din Istanbul.
Confirmarea morții lui Khashoggi a fost transmisă la primele ore ale zilei de către agenția oficială de presă a Riadului, SPA.
„Discutiile între Jamal Khashoggi și cei cu care s-a intâlnit în consulatul regatului de la Istanbul (…) au degenerat într-o altercație, care a condus la decesul său”, a arătat agenția, citând Parchetul.
Regatul a anunțat în același timp destituirea unui înalt responsabil al serviciului de informații saudit, Ahmad al-Assiri, și a unui important consilier de la curtea regala, Saud al-Qahtani.
Cei doi sunt colaboratori apropiați ai printului moștenitor Mohammed bin Salman, asupra căruia presiunea a crescut în ultimele zile în legatură cu cazul Khashoggi, noteaza AFP.
„Ahamd al-Assiri, vicepreședinte al serviciului general de informații, a fost demis din funcție”, a indicat SPA, menționând un decret regal.
Riadul a anunțat, de asemenea, ca 18 persoane au fost arestate in cadrul anchetei saudite.
Dispariția misterioasă a lui Khashoggi, care a intrat pe 2 octombrie în consulatul din Istanbul pentru un demers administrativ și nu a mai reapărut, a generat o criza internațională.
Regele Salman al Arabiei Saudite a ordonat crearea unei comisii ministeriale prezidate de printul moștenitor Mohammed bin Salman pentru restructurarea serviciului saudit de informații și „definirea precisă a puterilor” acestuia, a anunțat sâmbătă presa oficiala.
Anuntul SPA ce confirmă moartea jurnalistului în consulat a venit la putin timp după o nouă convorbire telefonica asupra cazului Khashoggi între președintele turc Recep Tayyip Erdogan și regele Salman, prima discuție având loc duminica trecută.
Critic al prințului moștenitor, Jamal Khashoggi trăia în exil în Statele Unite din 2017.

Oficiali turci au afirmat ca acesta a fost asasinat de un comando trimis special de Riad. Pana sâmbată dimineața, conducerea saudită dezmințise permanent implicarea sa în disparitia jurnalistului.
Amenintarile lui Trump și reactia SUA
Recunoasterea mortii sale de catre Riad a venit dupa ce administratia Trump a transmis vineri un nou avertisment Arabiei Saudite, evocand posibile sanctiuni daca se dovedeste ca aceasta a fost in spatele disparitiei jurnalistului Jamal Khashoggi.
Intrebat vineri, presedintele american a atentionat ca „ar putea” exista sanctiuni fata de aliatul sau saudit, insa a precizat ca e prea devreme pentru a trage concluzii.
Dupa anuntul de sambata dimineata al Riadului, Statele Unite au reactionat rapid, dar cu prudenta, observa AFP.
„Suntem intristati sa aflam ca moartea domnului Khashoggi a fost confirmata”, a declarat purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Sarah Sanders.
„Statele Unite iau nota de anuntul regatului Arabiei Saudite ca ancheta in cazul Jamal Khashoggi avanseaza si ca (regatul) a intreprins actiuni fata de suspectii care au fost pentru moment identificati”, a adaugat Sanders.
Secretarul general al Natiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat intr-un comunicat „profund tulburat de confirmarea mortii” lui Khashoggi.
Menajand intr-o prima faza regatul sunnit in numele intereselor strategice comune, Donald Trump a admis joi in premiera ca acest jurnalist este foarte probabil mort, amenintand Arabia Saudita cu „foarte grave” consecinte.
„Vom lua in considerare cu siguranta o gama larga de raspunsuri potentiale” daca Riadul este vinovat, a sustinut vineri Mike Pompeo. Dar secretarul de Stat american a precizat ca important este sa se faca lumina in acest caz.
El nu a detaliat eventualele sanctiuni ce ar putea fi decise. Dar liderii americani si-au manifestat intentia de a lucra impreuna cu Congresul, acolo unde mai multi parlamentari republicani s-au aratat indignati de circumstantele disparitiei jurnalistului.
Intr-o reactie citata de Reuters, presedintele Donald Trump a considerat credibila explicatia oferita de Riad sambata.
El le-a spus reporterilor ca anuntul Arabiei Saudite asupra circumstantelor mortii lui Khashoggi reprezinta un „prim pas bun”.

Be the first to comment

Leave a Reply