Construcțiile hidrotehnice din Caraș-Severin afectate de viituri, reabilitate în regim de urgență

În perioada iunie-iulie 2018, în arealul spațiului hidrografic Banat, s-au produs inundații care au generat pagube semnificative populației și obiectivelor socio-economice și de infrastructură.
În consecință, Guvernul României, la propunerea Ministerului Apelor și Pădurilor, a impus realizarea în regim de urgenţă a lucrărilor de refacere a construcţiilor hidrotehnice afectate.

În acest context, Administrația Națională „Apele Române”(ANAR), prin Administrația Bazinală de Apă Banat(ABA), a propus, pentru județul Caraș-Severin, regularizarea pârâului Slatina, în localitatea Slatina Timiș. Valoarea totală a acestei investiții este de 4.896.000 lei, suma fiind alocată prin HG 582/2018 din fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului.

Lucrările care se execută în cadrul acestui obiect de investiții sunt lucrări de reprofilare a albiei pârâului Slatina pe 2.000 m și consolidări de maluri pe 1.510 m.

În luna septembrie a fost semnat contractul de lucrări și a fost predat amplasamentul constructorului.
De asemenea, în luna octombrie s-au realizat lucrările de reprofilare a albiei pe întreaga lungime cuprinsă în planul de execuție, iar în prezent se lucrează la consolidările de mal cu gabioane.

Cursul de apă Slatina este afluent de stânga al râului Timiș care, din cauza capacității reduse de transport a albiei minore și majore în localitatea Slatina Timiș și a colmatării albiei minore, a produs inundații în localitate, în urma precipitațiilor abundente înregistrate în intervalul 13 – 14 iunie 2018 pe tot arealul județului Caraș-Severin, producând pagube materiale gospodăriilor riverane, lucrărilor de artă (drumuri) și altor obiective socio-economice.
Conform graficului de execuție, termenul de finalizare a lucrărilor este sfârșitul anului 2018.

Be the first to comment

Leave a Reply