S.C. Romcarbon S.A. Buzău, cea mai modernă fabrică de reciclare a deșeurilor plastice din România

Cum este abordată problematica reciclării la nivelul societății?
Romcarbon este o societate cunoscută pe piața românească și pe cea europeană ca fiind un procesator tradițional de mase plastice. Cu 65 de ani de experiență în prelucrarea polietilenei, polipropilenei, pvc-ului, polistirenului, Romcarbon are reputaţia celui mai important producător de ambalaje plastice din România și este unul dintre cei mai mari angajatori din județul Buzău, numărând în prezent peste 1000 de salariați. Prezenţi permanent de-a lungul ultimului deceniu în industria verde prin investițiile realizate în calitate de acționari în unele dintre cele mai mari unități de tratare și reciclare a deșeurilor din centrul și sud-estul Europei, Romcarbon finalizează la jumătatea anului 2012 investiția în cea mai modernă fabrică de reciclare a deșeurilor plastice din România, acesta luând naştere firesc, din necesitatea de a asimila o tehnologie care să integreze și să închidă cercul reciclării deșeurilor. Devenit astăzi unul dintre cei mai importanți jucători din domeniul reciclării, Romcarbon a dezvoltat un sector de producție a granulelor reciclate obținute prin prelucrarea și tratarea deșeurilor plastice. Acest lucru vine în întâmpinarea nevoilor pieței cu alternative la materiile prime virgine folosite până în prezent.
“Viziunea Romcarbon este să devină cel mai mare procesator de deșeuri de materiale plastice și producător de materii prime secundare de inginerie și compound-uri reciclate din sud-estul Europei” – a declarat Radu Andrei, director general Romcarbon SA.
Programul investițional s-a derulat în două etape;
– prima etapă s-a realizat în anul 2012, proiectul a primit fonduri EU, iar valoarea lui s-a ridicat la 8, 6 milioane euro;
– cea de-a doua etapă, s-a implementat pe parcursul anului 2015, a beneficiat și de această dată de finanțare europeană, a avut o valoare de 4 milioane euro și a constat în achiziția unei linii de sortare, spălare și prelucrare a deșeurilor de materiale plastice, în special polipropilenă și polietilenă. Această linie permite procesarea atât a deșeurilor industriale, cât și a celor post-consum, reducându-se astfel cantitatea de deșeuri care ajunge la incinerare „Prin dezvoltarea acestei noi linii de sortare, Romcarbon sprijină îndeplinirea țintelor impuse de Directivele Europene în ceea ce privește reciclarea. Amprenta de carbon va fi redusă cu 1 – 3 tone pentru fiecare tonă de materie primă virgină pe care o vom înlocui. În urma investiției în noile linii de sortare, spălare și regranulare, în Romcarbon se vor putea prelucra peste 30.000 tone anual“, a mai declarat Radu Andrei, director general Romcarbon SA.
Astăzi, Romcarbon are tehnologia necesară pentru a trata și recicla deșeuri plastice post-industriale și post-consum din polipropilenă, polietilenă de joasă și înaltă densitate, dar și deșeuri din plastic provenite din tratarea frigiderelor şi a aparaturii electrocasnice de mici dimensiuni (polistiren, policarbonat, poliamidă sau acrilonitril-butadien-stiren-ABS). Masele plastice reciclate sunt utilizate pe scară largă pentru piese injectate folosite în industria electronică și electrotehnică (piese aspiratoare, cutii pentru accesorii electrice, doze electrice etc), industria automotivă (componente plastic auto), industria bunurilor de larg consum (articole de menaj etc), industria construcțiilor (panouri din lemn compozit, membrane bituminoase, dibluri, distanțieri etc), industria textilă (umerașe etc), dar și pentru folii extrudate destinate utilizării în agricultură sau construcții. Romcarbon susţine conceptul de economie circulară prin reciclarea deșeurilor din materiale plastice și transformarea lor în materii prime secundare. Societatea participă astfel, în mod activ, la realizarea obiectivelor propuse de Uniunea Europeană pentru reciclarea a 75% din deșeurile de ambalaj până în anul 2030 și reducerea cantităților de deșeuri ce ajung la groapa de gunoi la maxim 10% în același interval de timp. Misiunea Romcarbon este de a produce materiale plastice eco-eficiente, prin transformarea deșeurilor în resurse.
„În prezent, ne concentrăm atenția pe zona de dezvoltare sustenabilă în industria reciclării. În acest sens, sectorul “Materiale compozite și materii prime reciclate” beneficiază de o atenție sporită, așa încât să se poată dezvolta la nivelul său maxim. Apreciem că în acest moment, industria reciclării are un impact major în evoluţia globală, în primul rând datorită potențialului său imens” – Radu Andrei, director general al Romcarbon SA.
Astfel, putem concluziona că Romcarbon, unul dintre pionierii industriei de reciclare din România și unul dintre investitorii strategici ai Buzăului, are astăzi capacitatea și experiența necesare pentru a deveni principalul producător și furnizor de compound-uri și polimeri reciclați din sud-est-ul Europei.
„Vom dezvolta portofoliul de afaceri al Romcarbon prin investiții în domenii de pionierat, asigurând astfel dezvoltarea durabilă a societății și poziționând-o în rândul elitei companiilor verzi” – Radu Andrei, director general al Romcarbon SA.

Investițiile în procesul de producție pentru reducerea poluării, respectiv a pulberilor și emisiilor
Prevenirea poluării în industria chimică este un act de maturitate și responsabilitate. Diminuarea consumului de apă prin recircularea apei de răcire a utilajelor folosind chillere performante, tratarea apelor industriale uzate rezultate din procesul de spălare a deșeurilor plastice cu ajutorul unei stații de epurare care satisface toate cerințele de mediu, monitorizarea indicatorilor de calitate atât în laboratorul propriu, cât și în laboratoare externe acreditate, sunt doar câteva dintre măsurile adoptate. În sectoarele de producție au fost achiziționate utilaje și echipamente dotate cu filtre și elemente filtrante pentru reținerea compușilor organici volatili sau a diferitelor noxe precum monoxidul de azot, monoxidul de sulf, monoxid de carbon sau hidrogenul sulfurat. În ultimul deceniu au fost achiziționate doar utilaje de ultimă generație, care permit creșterea eficienței. Liniile de prelucrare au fost modernizate, astfel că au fost introduse noi tehnologii și echipamente cu randament energetic ridicat. Toate acestea au avut ca rezultat o creștere a productivității concomitent cu reducerea consumului specific de energie electrică. Totodată, s-a diminuat cantitatea de deșeu tehnologic rezultată din procesul de prelucrare a polimerilor.
“Toate activitățile care pot avea impact asupra mediului sunt controlate, toți factorii de mediu precum evacuarea apelor reziduale, gestionarea deșeurilor, emisiile și imisiile etc, sunt monitorizați, iar respectarea legislației de mediu este garantată prin existența unor proceduri interne cunoscute și aplicate de întregul personal”, a declarat pentru „Revista Verde” dl Radu Andrei, director general al Romcarbon SA.

Be the first to comment

Leave a Reply