Daciana Sârbu cere Comisiei Europene investiții mai mari în programe de sănătate și colaborare cu statele membre pentru combaterea bolilor cronice

Event on the manifesto on Chronic Disease Prevention and Management in the EU

Bolile cronice – precum diabetul, cancerul, afectiunile cardiovasculare sau respiratorii – reprezinta principala cauza a mortalitatii in Europa, fiind responsabile pentru 86% dintre decese. Strategiile Comisiei Europene trebuie sa puna un accent mult mai mare pe prioritatile in domeniul sanatatii si sa includa obiective concrete in privinta combaterii bolilor cronice, a subliniat eurodeputata Daciana Sârbu astazi la Bruxelles, in calitate de gazda a conferintei pe tema bolilor cronice organizata de ECDA (European Chronic Disease Alliance).
Preventia ar trebui sa se bucure de un rol principal in cadrul acestor strategii, in conditiile in care printre factorii de risc ai bolilor cronice se numara fumatul, alimentatia nesanatoasa, consumul excesiv de alcool, lipsa de activitate fizica, a subliniat eurodeputata, care este vicepresedinta a Comisiei de Sanatate publica din Parlamentul European.
“Ne confruntam cu o adevarata criza generata de impactul bolilor cronice in Uniunea Europeana. Foarte multi oameni sunt afectati, si numarul lor va continua sa creasca, din moment ce se actioneaza prea putin la nivelul preventiei, prin masuri care sa vizeze factorii de risc ce tin de stilul de viata nesanatos. E nevoie de investitii serioase in preventie, precum si in tratament si ingrijire, in cercetare si inovare. Reducerea inegalitatilor in materie de sanatate, atat intre statele UE, dar si in interiorul acestora, trebuie sa reprezinte de asemenea o prioritate. Este important ca institutiile europene sa colaboreze cu cele nationale, cu organizatiile pacientilor, cu expertii din domeniul medical pentru a gasi solutii”, a subliniat Daciana Sârbu.
Eurodeputata a lansat, cu acest prilej, Manifestul organizatiilor europene ce activeaza in domeniul bolilor cronice – un apel adresat Comisiei Europene pentru tratarea sanatatii ca prioritate si obiectiv central in anii urmatori, cu accent special pe lupta impotriva bolilor cronice.
Manifestul cere elaborarea unui cadru structurat al Uniunii Europene in domeniul gestionarii bolilor cronice, dezvoltat in parteneriat cu statele membre si cu organizatiile societatii civile, dar si cu reprezentantii altor sectoare precum agricultura si mediul. Se mai solicita Comisiei si finantare sporita, cu tinte clare, care sa vizeze actiuni pentru combaterea bolilor cronice, precum si stabilirea unei Zile europene de constientizare a bolilor cronice, pentru cresterea informarii publice si a educatiei in privinta acestora.

Be the first to comment

Leave a Reply