Gândacul de scoarță al molidului face prăpăd în Vrancea

Pădurile bătrâne de molid din Munții Vrancei sunt atacate de un gândăcel de cinci milimetri, Ips typographus, cunoscut în limbajul popular ca și gândacul de scoarță al molidului. Micii gândaci se instalează sub coaja arborelui și fac în așa fel încât să se usuce complet trunchiul. Acesta este uscat complet într-un an de zile. Pe vârful Pietrosu, în pădurile Obștii Spinești, se pot vedea efectele infestării cu acest gândac, în pădurile bătrâne de molid. Arbori înalți de zeci de metri se înalță uscați către cer, urme ale pădurilor falnice care au rezistat peste o sută de ani. „Anul trecut erau verzi, acum sunt complet uscați”, spun pădurarii de la Ocolul Silvic Năruja, scrie www.monitorulvn.ro.
Pădurarii de la Ocol au început de anul trecut să monteze curse cu feromoni pentru a stopa infestarea cu acest gândăcel și pentru a salva pădurile de molizi. Suprafețele infestate nu sunt mari. Sunt zone în câteva unități amenajistice care, dacă ar fi însumate, ar rezulta o suprafață de circa 10 hectare. Dar, dacă nu se intervine, și gândacii s-au instalat în arbori, atunci pădurea este pierdută, căci vântul poate transorta gândacii pe o distanță de câțiva kilometri, către alți arbori.
Metoda folosită la Ocolul Silvic Năruja înseamnă exploatarea lemnului în zonele unde a apărut infestarea și utilizarea unor curse cu feromoni care atrag gândacii. Cursele feromonale cu aripi sau realizate din tuburi de PVC au fost amplasate de pădurari în 30 de unități amenajistice din două cantoane. Amplasate din 10 în 10 metri, cursele în care sunt prinși gândăceii dau rezultate, care ulterior sunt analizate cu specialiștii de la ICAS Brașov și Facultatea de Silvicultură din Brașov. Datele curselor sunt citite la 4-5 zile de către pădurari. Amplasarea curselor și citirea datelor sunt coordonate de inginerul Cristian Alexandru Murgu, responsabil cu Protecția pădurilor, cultura și refacerea pădurilor și arii naturale protejate la Ocolul Silvic Năruja. „Arbori verzi anul trecut sunt uscați acum din cauza atacului gândacului. Am intervenit cu aceste curse feromonale. Am numărat gândacii prinși și m-am crucit după ce am constatat în teren. Dacă nu interveneam, probabil și partea aceasta era uscată”, a spus inginerul silvic.
Acesta ne-a spus că, în prezent, infestarea cu acest gândăcel este ținută sub control deoarece s-a intervenit la timp și doar anul trecut au fost exploatate câteva mii de metri cubi de lemn din zonele cu probleme. Această acțiune a permis ca proprietarul pădurii, Obștea Spinești, să nu piardă lemnul de la arborii din zonele cu probleme. De altfel, conform Codului Silvic, proprietarul pădurii este cel care suportă toate cheltuielile cu măsurile de combatere a infestării. „Acest gândac dezvoltă trei zboruri într-un an, primul zbor este cel de primăvară, prin aprilie, când temperatura medie ziua este de 16-17 grade. Ce a rămas de anul trecut, ultima generație, au rămas în scoarță, s-au adăpostit și declanșează acest zbor. Din preconizările noastre, pe vegetație, starea vremii, timpul este cam cu două săptămâni înainte față de alți ani. Noi am fost precauți și am montat de săptămâna trecută cursele, pentru a interveni prompt. Normele spun că o infestare puternică este de la trei mii de gândaci capturați într-o cursă feromonală, într-un sezon. Adică din aprilie până în septembrie, când se încheie zborul. Noi am avut trei mii de gândaci la cursă, anul trecut, la trei zile”, ne-a spus inginerul Cristian Alexandru Murgu.
Citește mai mult pe http://www.monitorulvn.ro/

Be the first to comment

Leave a Reply