Interviu cu Ecaterina Zoican, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.
”Eu le spun pacienților că diabetul nu se vindecă, dar se tratează și se ține sub control. Mai bine să fim prieteni cu această boală decât să o ignorăm”.
– Rep: Ce este diabetul?
– Dr. Ecaterina Zoican: – Diabetul este o patologie foarte complexă care implică practic toate organele, afectând organismul până la cel mai mic nivel. O simplă glicemie crescută pe termen lung produce modificări care duce la complicațiile cronice ale diabetului și aici ne referim la afectarea vaselor sangvine mari și mici. Astfel că, după 10-15 ani de diabet slab controlat, pacienții ajung să facă accidente vasculare, infarct de miocard, consecințe ale afectării vaselor mari, arterosclerozei, pot fi afectați rinichii până la insuficiența renală și necesar de hemodializă, vederea până la orbire, în cazuri avansate, afectarea circulației extremităților, mai ales cele inferioare, cu apariția gangrenei, infecțiilor care se vindecă greu. Dacă se instalează și neuropatia diabetică periferică, pacientul se poate răni la picior fără ca măcar să simtă acest lucru. Aceste evoluții cumplite sunt legate de afectarea vaselor mici. Partea perfidă a diabetului este că la glicemii de 250 pacientul poate să nu se resimtă în niciun fel, să se considere o persoană sănătoasă. La o analiză, pacientul poate avea surpriza că suferă de diabet de mult timp și complicațiile să se fi instalat deja. Cel mai răspândit este diabetul de tip 2 și apariția lui este legată de stilul de viață. Este și o predispoziție din familie, dar nu este obligatoriu, depinde de stilul de viață și de factorii de mediu. Dacă ducem un stil de viață sănătos, riscul de a face diabet este mai mic.
Rep: – Care sunt cauzele care duc la apariția diabetului?
Dr. Zoican: – Sedentarismul duce la apariția obezității, mâncarea nesănătoasă, toate acestea pot duce la dislipidemie și până la urmă toate duc, dacă nu sunt controlate, la instalarea diabetului.
Rep: – Cum vedeți prevenirea apariției diabetului?
Dr. Ecaterina Zoican: – Prevenirea ar trebui să se facă din familie. Să fim un exemplu pentru copiii noștri, să se știe că mișcarea și activitatea fizică este benefică pentru sănătatea noastră, că mâncarea trebuie gătită în casă, pentru că este mai sănătoasă, să nu apelăm la produsele tip fast-food. Să învățăm copiii să mănânce fructe și legume și, desigur, sucurile și dulciurile ar trebui limitate la copii. Viața noastră trebuie să fie mult mai ordonată și mai organizată, să respectăm mesele principale ale zilei și orele de odihnă. Să ne controlăm greutatea și să facem activități fizice. Toate acestea ne ajută să menținem organismul sănătos și ne va proteja în fața diabetului. Persoanele trecute de 40 de ani, dacă sunt obeze sau supraponderale, ar trebui să-și facă un test de glicemie o dată la 2-3 ani, pentru a verifica dacă s-a instalat sau nu diabetul.
Rep: – Este vindecabil diabetul?
Dr. Ecaterina Zoican: – Eu le spun pacienților că diabetul nu se vindecă, dar se tratează și se ține sub control. Mai bine să fim prieteni cu această boală, decât să o ignorăm.
Rep: – Ce așteptări să avem pentru viitor referitor la tratamentul acestei boli?
Dr. Zoican: – Există studii în acest domeniu, dar nu sunt protocoale minune de tratare a diabetului. Pe de altă parte, nu trebuie să fim pesimiști, pentru că știința medicală se dezvoltă continuu. Pancreasul artificial este la nivel de studiu.
Chirurgia bariatrică se aplică la pacienții cu obezitate morbidă, care nu au reușit să scadă în greutate. Odată cu pierderea în greutate se observă o îmbunătățire a profilului glicemic. În tipul 1 de diabet se distrug toate celulele. Alternativa de viitor este pancreasul artificial. În diabetul de tip 2 celulele pancreatice secretă mai multă insulină, astfel încât pancreasul se epuizează, insuficiența fiind relativă.
În diabetul tip 2 avem posibilitatea că medicamentele ne ajută să scădem rezistența la insulină. Ce înseamnă insulino- rezistența? Celulele primesc mai greu glucoza în interiorul lor obligând pancreasul să secrete multă insulină. Utilizând medicamente care scad rezistența celulelor la insulină, va fi nevoie de mai puțină insulina care va deschide „portița” și glucoza va intra mai ușor în celule. Mai sunt și alte mecanisme de scădere a glicemiei.
Rep: – Un pacient supraponderal poate scăpa de diabet dacă ajunge la o greutate ideală?
Dr. Zoican: – Dacă are loc o scădere în greutate, scade necesarul de medicamente, dar, odată instalat, diabetul există și trebuie monitorizat periodic. Din păcate sunt tot mai multe persoane tinere care fac diabet din cauza stilului de viață. Dacă stilul de viață nu este corespunzător, suntem supuși mereu la acest risc.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.