Citiți în Revista Verde, ediția print ! Sărata Monteoru, o stațiune balneo-climaterică plină de istorie

”Situată la sud de Valea Nișcovului și la est de Dealul Istritei, două zone în care istoria a început atunci când primii oameni s-au adunat în așezări stabile, în comuna Merei s-au scos, de asemenea la iveală, obiecte arheologice identificate ca aparținând unor culturi și epoci localizate în mileniul IV î.e.n.
Satul Lipia, parte integranta a comunei, a dezvăluit o necropolă și asezare din secolul IV-V e.n. ” . de când s-a așezat Țara Românească de la moșii și strămoșii lor și nu li s-a luat vinariciul de nici un domn al Tarii Românești ” se spune într-un hrisov din anul 1583 (prima atestare documentara a satului) al lui Mihnea Turcitul, prin care oamenii din Lipia sunt scutiți de vinărici.
Cel mai vechi lăcaș de cult de pe teritoriul comunei este biserica din satul Ciobanoaia, construită din lemn la finele secolului al XVII-lea de către căpitanul Constantin Bencescu și soția sa Stana .
Cea mai veche vatră de istorie este Sărata Monteoru. Pe teritoriul satului s-au identificat vestigii ale unei așezări neolitice, cultura Aldeni II Stoicani, la mica distanță față de urmele unei alte așezări de data aceasta din epoca bronzului. În același areal, urmele unei așezări fortificate și mai multe cimitire care conțineau obiecte arheologice specifice l-au făcut pe Ion Nestor să definească și să introducă în cercetarea arheologică, cultura de tip Monteoru, care durează de la sfârșitul perioadei timpurii și până în cea târzie a epocii bronzului”
, își prefațează primarul Ștefan Chircă pagina oficială a instituției pe care o conduce.

Pentru acest an primarul și echipa sa au început deja pregătirile pentru organizarea evenimentelor specifice unei localități cu profil turistic și balnear și problemele nu sunt deloc puține și nici simple. Lista de monumente istorice de importanță turistică este imensă, obiective turistice ce trebuiesc protejate și amenajate astfel încât și în acest an turiștii ce vor călca pragul localității să fie la fel de încântați.

Monumente istorice:
– „Conacul Sarateanu” – înc. sec. XX (sat Izvoru-Dulce);
– Biserica „Sf. Treime” – anul 1813 (sat Izvoru-Dulce);
– Pivnita Brâncoveneasca – sf. sec. XVII (sat Izvoru-Dulce);
– Ansamblul Baile Monteoru – 1866 (sat Sarata-Monteoru);
– Vila Monteoru – 1866; 1895; (sat Sarata-Monteoru);
– Bazinele Vechi – 1886 (sat Sarata-Monteoru);
– Mina de Petrol – c.c.a. 1874 (sat Sarata-Monteoru).

Turism: Statiunea balneo-climaterică Sarata-Monteoru cu Unitatea de Tratament balnear a Ministerului Muncii, singura din județul Buzău ; S.C. MONTEORU S.A.; CAPRICE, CASA CU TEI; mini moteluri, hanuri , numeroase pensiuni agroturistice, camping, ștrand, nămol.

Be the first to comment

Leave a Reply