Oamenii de știință avertizează: O nouă formă de poluare începe să pună serioase probleme

Pământul își pierde întunericul, avertizează oamenii de știință. Un studiu recent, în cadrul căruia au fost folosite date obținute din satelit, arată ca poluarea luminoasă începe să devină o problemă, afectând toate formele de viață pe Terra.
Sunt afectate de la bacterii până la mamifere, inclusiv omul, se arată în cercetarea publicată de Science Advances și citată de Duluth News Tribune.
Chiar dacă mai multă lumină înseamnă o productivitate și o siguranță crescută în cazul oamenilor, există și un revers al medaliei: noaptea nu mai e așa de întunecată cum era. Problema afectează deja jumătate din Europa și un sfert din America de Nord. Practic, este afectat ritmul biologic al organismelor vii, care au evoluat în funcție de acesta. Până nu demult, singurele surse de lumină, noaptea, erau luna sau vulcanii, fulgerele sau aurorele boreale.
Practic, lumina artificială este un nou factor de stres, la care organismele vii nu au apucat să se adapteze, avertizează oamenii de știință.
Cele mai afectate sunt cele 30% dintre vertebrate și cele 60% dintre nevertebrate care sunt nocturne. Sunt afectate însă și plantele, la fel și microbii. Au de suferit și interacțiunile dintre specii, asa cum e polenizarea.
„E afectată biodiversitatea, prin schimbarea obiceiurilor de noapte, asa cum sunt reproducerea sau migrația în cazul multor specii: insecte, amfibieni, pești, păsări, lilieci și alte animale”, explică unul dintre autorii studiului, Franz Holker.
Zonele unde poluarea luminoasă crește văzând cu ochii sunt din Asia, Africa și America de Sud, în țările aflate în curs de dezvoltare.
sursa: ziare.com

Be the first to comment

Leave a Reply