Resursele de gaz folosite solidar pentru a preveni crizele de alimentare

Un stat UE care se confruntă cu o criză urgentă de gaze poate să ceară asistență transfrontalieră de la statele învecinate, conform noilor reguli de cooperare aprobate de Parlament.

Alimentarea corespunzătoare cu gaz a caselor, centralelor de încălzire și a serviciilor sociale importante, cum ar fi spitalele, este considerată prioritară. Un stat membru poate activa mecanismul de solidaritate și poate cere ajutor altor state membre pentru a combate o criză gravă.

Cooperare regională pentru a combate crizele de alimentare cu gaz

Noile reguli grupează statele membre în ”patru grupuri de risc” care vor participa în ”cooperare asociată riscului” și vor lua măsuri comune de evaluare a riscului, de prevenire și de reacție în situații de urgență.

Vor exista trei niveluri de criză privind alimentarea cu gaze – alertă timpurie, alertă și urgență – pe care statele membre le vor putea notifica spre Comisia Europeană și spre autoritățile competente din grupurile lor de risc și din statele membre învecinate.

Comisia Europeană va putea cere acces la orice contract de alimentare cu gaze important pentru siguranța resurselor (care reprezintă 28% din consumul anual de gaz în statul membru). Comisia poate cere și detalii privind alte acorduri comerciale relevante pentru încheierea unui contract de alimentare cu gaz, inclusiv contracte privind infrastructura.

”Cetățenii noștri nu trebuie privaţi de alimentarea cu gaze a casele lor. Statele membre se angajează să se ajute în cazul în care alimentarea cu gaze a cetățenilor este întreruptă. Noul regulament va întări cooperarea regională în planificarea situațiilor de urgență și în prevenirea crizelor, iar contractele pentru gaze vor fi mai transparente”, a declarat Raportorul Jerzy Buzek (PPE, PL).

Ce urmează

Regulamentul a fost aprobat cu 567 voturi la 101, cu 23 abțineri.

După aprobarea Consiliului, regulamentul revizuit privind securitatea aprovizionării cu gaz va fi publicat în Jurnalul Oficial la Uniunii și va intra în vigoare la 20 de zile după publicare.

Background

Acest nou regulament face parte din pachetul privind securitatea sustenabilă a energiei, prezentat de Comisie în februarie 2016. Împreună cu legislația revizuită privind acordurile interguvernamentale (adoptată în martie 2017), pachetul crește transparența pe piața gazelor și întărește rezistența UE în cazul unor întreruperi ale alimentării cu gaz. Lista statelor membre incluse în cele patru ”grupe de risc” este disponibilă în Anexa I la Regulament.

Be the first to comment

Leave a Reply