Chef mare la ”Zilele Dovleacului” la Poșta Câlnău

Organizatorii se așteaptă ca la cea de-a treia ediție a Festivalului Etno-gastronomic ,,Zilele Dovleacului” să participe circa 30 de producători. Această ediție va aduce și câteva noutăți. „Fată de ediția de anul trecut vom avea mult mai mulți meșteri populari, vom avea din Republica Moldova un grup de sculptori în dovleac și își vor face apariția și sculptori locali. De asemenea, vom încerca să cooptăm copii prezenți la acest festival să facem ceva interactiv”, a adăugat Cosmin Lazăr, viceprimar al comunei Poșta Câlnău.
Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a arătat în cadrul unei conferinţe de presă, că rădăcinile festivalului pe care îl susţine instituţia judeţeană, se află în iniţiativa săteanului Horhocea Ionel. Acum sunt vreo zece cultivatori de bostani pentru că s-a dovedit o afacere bună, pentru că beneficiază de o locaţie foarte bună. ,,Este deja un festival internațional anul trecut având reprezentanți din Serbia și Moldova, iar anul acesta doar din Moldova. Cei care vor veni la acest eveniment vor avea parte de delicioase produse culinare din dovleac, dulcețuri, plăcinte, sarmalele fierte în dovleac care a devenit așa un brand. Vor fi și evenimente culturale și folclorice iar în ultima zi va urca pe scenă și un ansamblu din republica Moldova ” a declarat președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu. Festivalul dovlecilor se anunţă a fi unul interesant şi din punct de vedere artistic şi cultural. La festivalul dovlecilor sunt prezenţi şi meşteri populari, în număr mai mare decât anii precedenţi. În plus vor fi prezenţi şi meşteri în sculptura ori pictura dovlescului. ,,Am avut şi anul trecut o delegaţie din Republica Moldova de sculptori în dovleac. Vom avea şi anul acesta. Îşi vor face apariţia şi sculptori autohtoni, artişti ai dovleacului. Vrem să promovăm valorile locale”, a precizat viceprimarul comunei Poşta Câlnău.
Nu vor lipsi din festival nici artiştii plastici, elevi ai Liceului de Artă ,,Margareta Sterian”. Ei au fost prezenţi în festival şi anul trecut şi au făcut impresie bună.
”Anul trecut au fost prezenţi elevi de la Liceul de Artă «Margareta Sterian> şi au făcut picturi din dovleac şi figurine din dovleac. Tocmai de aceea am plănuit şi anul acesta surprize pentru cei mici şi pentru cei mari, şi concursuri cu premii”, a mai precizat preşedintele CJ Buzău.

Be the first to comment

Leave a Reply