Greenpeace România în protest la Termocentrala Mintia

Mai mulți activiști Greenpeace România au protestat la Termocentrala Mintia, județul Hunedoara, împotriva funcționării ilegale a termocentralei care nu deține autorizație integrată de mediu și nu respectă limitele de poluare de 4 ani.
Mesajul central al acțiunii a fost “Stop funcționării ilegale”, acesta fiind proiectat pe turnul de răcire al termocentralei. Alte mesaje transmise de Greenpeace România au fost “Funcționez ilegal de 4 ani” și “Poluez de mori”.
“Termocentrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este un caz unic în Europa – nu deține autorizație integrată de mediu și nu respectă limitele de poluare de 4 ani. Deși Garda de Mediu a dispus oprirea termocentralei pentru lipsa investițiilor menite să protejeze mediul înconjurător și a amendat operatorul cu 60.000 de lei pentru că funcționa fără autorizație integrată de mediu, operatorul a contestat procesul verbal de contravenție și, în prezent, termocentrala funcționează fără nicio problemă, cauzând prejudicii de mediu ireversibile deși nu mai are autorizație integrată de mediu din 2013. Cerem astfel Ministerului Energiei înlocuirea cât mai rapidă a capacităților scumpe și poluante pe cărbune cu surse de energie curată, măsuri de eficiență energetică, stocare a energiei și interconectarea sistemelor electrice” a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.
Potrivit unei analize[1] a situației termocentralelor, în România, 15 dintre cele 28 de termocentrale pe cărbune funcționează, în prezent, în afara legii.
Greenpeace România a publicat raportul “Starea termocentralelor pe cărbune din România în 2017”, o analiză a situației termocentralelor ce folosesc cărbunele drept combustibil și (ne)conformarea acestora la limitele de emisii de poluanți în aer.
Cele 15 grupuri care pot funcționa doar ilegal sunt instalații aferente termocentralelor din Bacău (o unitate), Turceni (2 unități), Govora (2 unități), Drobeta (4 unități), Paroșeni (o unitate) și Mintia (5 unități). Aceste instalații nu au capacitatea de a funcționa cu respectarea limitelor de emisie prevăzute de Legea 278/2013 privind emisiile industriale, prin urmare, multe termocentrale nu dețin o autorizație integrată de mediu, fără de care funcționarea este ilegală. La rândul ei, autorizația integrată de mediu nu poate fi emisă în pofida solicitărilor formulate în acest sens de operatori, atât timp cât nu au fost derulate investiții pentru asigurarea conformării cu limitele de emisie.
Doar termocentralele din Iași (o unitate), Rovinari (4 unități), Ișalnița (2 unități), Craiova (2 unități) si o parte de la Turceni (4 unități) pot funcționa legal, acestea deținând o autorizație integrată de mediu valabilă, iar emisiile se încadrează in limite datorită așa numitelor derogări – scutirea de la îndeplinirea obligațiilor legale de reducere a poluării, sub forma unui angajament de a închide sau retehnologiza termocentrala până la un anumit termen stabilit.
Anul 2017 aduce noi reglementări privind emisiile, odată cu adoptarea de către Comisia Europeană a noilor concluzii privind cele mai bune tehnici disponibile care trebuie să fie implementate și în România în următorii patru ani. Noile reglementări, mai restrictive, cu care operatorii economici vor trebui să se conformeze până în 2021, presupun lucrări de retehnologizare a termocentralelor pe cărbune sau închiderea lor (http://ec.europa.eu/environme nt/pdf/31_07_2017_news_en.pdf ).

Be the first to comment

Leave a Reply