Asociația pentru Protecția Consumatorilor InfoCons avertizează românii că schimbările dese și bruște de temperatură creează condiții ideale pentru apariția furtunilor.
Specialiștii fac câteva recomandări. Iată cum poți să te protejezi:
Când este iminentă declanșarea unei furtuni: întrerupeţi orice activităţi în aer liber. Intraţi în locuință, într-o construcţie ori într-un autoturism (deşi s-ar putea să fiţi rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina, sunteţi mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior); închideţi ferestrele şi uşile; deconectaţi de la rețea aparatele şi alte echipamente electrice, de exemplu computerele şi aparatele de aer condiţionat. Acestea se pot defecta ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.
În timpul unei furtuni evitați: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în spațiu deschis, câmpurile, plajele sau ambarcaţiunele pe apă, obiectele metalice (utilaje agricole, stâlpi, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.). Dacă nu ați reușit să vă adăpostiți și simţiţi că părul vi s-a electrizat, este un indiciu că există pericolul unui trăsnet.
Aşezaţi-vă ghemuit, puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, lipiți călcâiele! Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi; Dacă sunteţi într-un spațiu deschis, deplasați-vă spre o zonă joasă (o vale). Dacă sunteţi pe un lac, deplasați-vă la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat. Dacă sunteți un grup, mențineți minim 5 metri distanță față de alte persoane.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.