„Implicarea cetăţenilor în prevenirea tăierilor ilegale de păduri, aşa cum reiese din raportul publicat de Greenpeace în data de 7 iunie 2017”
După cum bine ştim, pădurile sunt unul din cele mai importante mijloace de susţinere a vieţii pe planetă. Prin cantitatea de peste 6 kilograme de dioxid de carbon absorbită într-un an şi cea de oxigen eliberată, suficientă pentru o familie formată din patru persoane, chiar şi un singur copac este un element important al ecosistemului nostru. În sezonul estival un singur hectar de pădure poate să absoarbă o cantitate de dioxid de carbon egală cu cea eliminată simultan de 200 de persoane, iar această absorbţie, utilizată de copaci pentru fotosinteză, contribuie la combaterea efectului de seră.
Din păcate, atât în lume, cât şi în ţara noastră, pădurile sunt supuse defrişărilor fără discernământ şi tăierilor ilegale. Eforturile depuse de autorităţi sunt cu mult depăşite numeric de cei care se gândesc doar la profitul imediat, fără a lua în considerare efectul pe termen lung al micşorării suprafeţelor împădurite. Tăierile masive au dus la eroziuni ale solului, la punerea în primejdie a unor specii, cum ar fi ursul brun, al cărui habitat natural a fost fragmentat, sau dezastre naturale din cauza dispariţiei perdelelor forestiere.
Organizaţia Greenpeace, un organism internaţional independent, care luptă pentru protejarea mediului şi care din 2007 este prezentă şi în ţara noastră, elaborează în fiecare an un raport cu privire la tăierile ilegale din pădurile României. Raportul analizează numărul de tăieri ilegale depistate de autorităţi, numărul de infracţiuni şi contravenţii legate de fondul forestier şi nivelul de implicare al cetăţenilor în sesizarea acestora. Un fapt îmbucurător al raportului cu privire la datele acumulate pentru anul 2016, este numărul de infracţiuni mai scăzut cu 47 de procente faţă de 2015. Au fost identificate 9.444 de cazuri de tăieri ilegale la nivel naţional, dintre care 5.222 au constituit fapte penale, media pe zi de contravenţii şi fapte penale fiind de 26 de cazuri/zi, arată Raportul Greenpeace. Înjumătăţirea numărului de cazuri de tăieri ilegale este rezultatul unor noi prevederi legislative care au sporit numărul şi valoarea sancţiunilor, a unei mai mari implicări a societăţii civile în procesul de semnalare şi a creşterii rolului Jandarmeriei în procesul de constatare şi sancţionare, mai spune raportul.
42% din cazurile investigate au fost identificate de cetăţeni şi semnalate de aceştia autorităţilor. În topul judeţelor, după numărul de apeluri efectuate de cetăţeni la 112 pentru a anunţa un eventual transport ilegal de material lemnos, pe locul 3 se află judeţul Buzău. Ca reprezentant al acestuia în Parlamentul României, gradul de implicare civică dovedit de concetăţenii mei mă încântă şi îmi transmite mesajul că încă există speranţă pentru „plămânul verde” al acestei ţări. Chiar dacă nu toate apelurile efectuate la Serviciul de urgenţă s-au dovedit a fi un caz de infracţiune sau contravenţie, este lăudabilă intenţia de a proteja mediul care ne înconjoară şi în special pădurile, generatorul de oxigen al planetei. Le mulţumesc lor, buzoienilor, şi tuturor cetăţenilor pentru preocuparea faţă de ce se întâmplă cu pădurile noastre, reprezentanţilor autorităţilor care răspund apelurilor venite de la cetăţeni, dar şi organizaţiilor nonguvernamentale care luptă pentru protejarea mediului.
Şedinţa Camerei Deputaţilor din 27 iunie 2017
Declaraţii politice şi intervenţii ale deputaţilor:
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.