Creatoarea populară Adela Petre, în vârstă de 88 de ani, din Buzău, declarată în anul 2015, pentru creațiile sale, „Tezaur uman viu UNESCO” a devenit cetățean de onoare a județului Buzău în cadrul ședinței de Consiliu Județean.
Adela Petre locuiește pe o stradă din Buzău cu nume predestinat, Penteleu, acasă având un război de țesut și foarte multe creații populare, iar în curte căsuțe pentru păsărele, dar și multe flori și pomi fructiferi.
Femeia lucrează, de cele mai multe ori la războiul de țesut, câte șapte-opt ore pe zi și susține că iubirea pentru portul popular a moștenit-o de la bunica sa, Maria, care a atins vârsta de 90 de ani. ”De la bunica am moștenit dragostea pentru portul popular românesc și tot de la ea am primit prima ie”, a spus creatoarea populară.
Despre prima sa ie, Adela Petre a afirmat că a îmbrăcat-o la vârsta de șase ani, la târgul din satul natal, Valea Sibiciului.
„Târgurile din Munții Buzăului erau un fel de festivaluri ale modei populare. Cu ce să te îmbraci mai frumos decât cu o ie? Mai târziu, bunica m-a povățuit să-mi fac cât mai multe ii, căci nu se făcea să mă îmbrac de două ori cu aceeași piesă”, a povestit Adela Petre.
Ea își amintește cum, astfel, la vârsta de nouă-zece ani, a debutat practic în activitatea de creație populară, principala sursă de inspirație fiind natura.
„În zona noastră exista o tradiție ancestrală, fiecare familie avea câte o colecției de ii și costume populare, iar natura era darnică ca sursă de inspirație pentru creatorii populari”, a spus octogenara, precizând că își împodobea creațiile cu ”motive geometrice, dar și multe și felurite flori de munte”.
Creatoarea populară, declarată în 2015 „Tezaur Uman Viu” de către UNESCO, se mândrește că a dat lecții de țesut primelor doamne ale Statelor Unite ale Americii Hillary Clinton și Laura Bush.
”Doamna Hillary rămâne în sufletul meu pentru că mi-a cerut să continui acest meșteșug și să-l transmit mai departe moștenitorilor, ceea ce am și făcut”, a afirmat creatoarea.
Adela Petre a mai spus că, recent, nepoata sa Cristina, muzeograf la Muzeul Național al Satului din Capitală, a prezentat meșteșugul învățat de la ea într-o țară asiatică.
Marea pasiune a creatoarei populare Adela Petre este în continuare, conform acesteia, pentru țesăturile din păr de capră.
„Pe vremea copilăriei mele, satul de munte era un adevărat atelier de creație. Femeile se luau la întrecere care să fie mai harnică și mai originală. Îmi amintesc că multe femei se întorceau de la târg cântând și torcând, cu lucrurile cumpărate în glugă, un accesoriu indispensabil în acea epocă. Am început să lucrez, de la vârsta de 8-9 ani, iar la 12 ani, am lucrat într-un război de țesut orizontal. Mult mai târziu, prin anii ’80 ai secolului trecut, am ajuns la concluzia că tradițiile satului românesc sunt pe cale de dispariție și tot atunci am descoperit valoarea artistică a părului de capră. La noi în zonă, capra era considerată vaca săracului și am decis să dedic acest material ieftin și popular”, a mărturisit, pentru AGERPRES, Adela Petre.
Despre ie, ea a afirmat că rămâne ”cartea de vizită a românilor în lume”.
”Niciun străin care se respectă nu pleacă din România fără să cumpere o ie, este cartea de vizită a poporului român pretutindeni în lume. Am constatat aceste lucruri oriunde mi-au fost prezentate creațiile, din Europa până în Statele Unite ale Americii”, a menționat Adela Petre într-un amplu interviu dat pentru AGERPRES.
Sursa: AGERPRES — autor: Dorin Ivan
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.