Trump predă poziția de lider global a SUA în protejarea climei – reacție Greenpeace

Greenpeace International acuză decizia președintelui Trump de a abandona Acordul Climatic de la Paris, decizie care va costa SUA poziția globală de leadership și partea sa de beneficii economice de pe urma tranziției către o energie curată.
Jennifer Morgan, director executiv Greenpeace International, declară:
„Retragerea din Acordul de la Paris va transforma America dintr-un lider climatic global, într-o societate izolată. Este o decizie falită din punct de vedere moral pe care Trump o va regreta. Necesitatea acțiunii globale pentru climă nu se supune dezbaterii legale sau politice, protejarea oamenilor și a planetei este o obligație de neevitat.
Trump cedează poziția de lider global a SUA către adevărați lideri din lume care iau avânt pentru a-și proteja țara și clima, transformând economiile lor în jurul energiei curate. Suntem martorii unei schimbări a ordinii globale majore, în care Europa, China și alții deschid calea înainte.
Aproape 200 de țări și-au luat angajamentul la Paris să acționeze pentru combaterea schimbărilor climatice și numai una dintre ele s-a decis să se retragă. Într-atât de decalat este Trump față de restul lumii. Este ca o schimbare de gardă globală – SUA iese, liderii mondiali, directori de corporații și oameni din toată lumea pot și fac pași spre un viitor al energiei curate.”
„Încălzirea globală este o realitate care nu ține cont de politică și granițe și numai împreună, prin efortul tuturor țărilor, o putem stopa. Suntem cu toții datori să protejăm singura planetă pe care o avem și pe care o lăsăm generațiilor următoare. De aceea, gestul președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, de a retrage SUA – unul dintre poluatorii cei mai mari la nivel mondial – din Acordul de la Paris, este unul condamnabil. Însă eforturile de a privi spre un viitor posibil, cel al energiei curate și al dezvoltării economice vor fi continuate de restul țărilor care merg înainte cu angajamentele asumate la Paris, de companii, comunități și oameni din orice parte a globului, care sunt dedicați acestei schimbări”, adaugă Patricia Pușchilă, director executiv Greenpeace România.
Yeb Saño, directorul executiv al Greenpeace Asia de Sud-Est, a declarat:
„Aceasta este o zi care va rămâne în istorie drept ziua în care SUA, sub administrația președintelui Trump, și-a întors spatele față de cei care au avut nevoie de leadershipul, ambiția și compasiunea sa. Noi, în Filipine, suntem în linia întâi a efectelor schimbărilor climatice și vom cere ca poluatorii să răspundă pentru suferința și nedreptatea la care este supus poporul nostru din cauza acestui fenomen. Însă nu suntem singuri. Comunitatea noastră globală va acționa și deja o face, cu sau fără guvernul SUA.”
Li Shuo, specialist în politici globale al Greenpeace Asia de Est declară:
„Președintele Trump conduce administrația sa în direcția opusă față de restul lumii. În timp ce China anulează construirea de centrale pe cărbune, Trump anulează acțiunea pentru protejarea climei. Încercarea lui Trump de a sabota tranziția globală către un viitor mai sigur, cu energie curată va da greș. Doar va izola SUA și va oferi Chinei o ocazie de a culege beneficiile economice de pe urma retragerii Americii.”

Be the first to comment

Leave a Reply