Greenpeace România cere autorităților să intervină

Greenpeace România le solicită autorităților să ia măsuri urgente pentru punerea în siguranță a oamenilor din gospodăriile aflate în calea alunecării de teren declanșată în urmă cu câteva zile la o carieră de lignit din comuna Alunu, județul Vâlcea. Alunecarea a ajuns la câteva zeci de metri de gospodării ale oamenilor, are aproximativ 1520 de metri lungime și o lățime de circa 200 de metri.
O echipă Greenpeace România a fost la fața locului în data de 15.05.2017 și a constatat că alunecarea este activă: la foarte scurt timp după o operațiune de tasare cu buldozere a frontului alunecării au apărut crăpături în teren. Mișcarea terenului este vizibilă, arborii sunt puși la pământ.
Din cele spuse de localnici, alunecarea a înaintat mai multe zeci de metri în ultimele două zile.
Alunecarea a avut loc la un depozit de steril al exploatării miniere Berbești, din cadrul societății CET Govora. Potrivit localnicilor, alunecarea de teren a fost determinată de decizia operatorului carierei de lignit Berbești de a depozita steril în vârful acestui deal, unde exista deja un depozit de steril stabilizat și care nu mai permitea o încărcare suplimentară. Pe versantul afectat de alunecarea de teren fusese plantată o pădure, care acum este îngropată sub argilă. Localnicii au avertizat angajați ai operatorului economic cu privire la pericolul depozitării de steril pe acest versant dar nu au fost ascultați.
Greenpeace România solicită ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență) să mobilizeze o echipă pentru cercetarea și monitorizarea cazului, să pună în siguranță oamenii care locuiesc în zona frontului alunecării, să aplice principiul precauției și să ia măsuri pentru protejarea cetățenilor până la efectuarea expertizelor care să determine măsurile ce trebuie luate pentru stabilizarea versantului.
Mai mult, Greenpeace România consideră că sunt necesare:
– o inspecție a Gărzii Naționale de Mediu cu privire la respectarea de către operatorul economic a reglementărilor din autorizația sa de mediu;
– o inspecție a Gărzii Forestiere cu privire la distrugerea suprafeței de fond forestier.
„Cazul din Alunu nu este singular. În ultimii ani, locuitorii din vecinătatea carierelor și termocentralelor au fost afectați de deversări, poluarea apei, aerului și a solului, exproprieri și alte neajunsuri cauzate de operatori. Astfel de evenimente demonstrează încă o dată că sacrificiile făcute de comunitățile locale, dar și de restul societății române, pentru obținerea energiei din cărbune, sunt prea mari. Deși în trecut cărbunele reprezenta o sursă importantă de energie, trebuie să accelerăm tranziția către energie curată, din motive de mediu, climatice, economice și sociale,” adaugă Ionuț Apostol, director de campanii al Greenpeace România.

ISU va trebui să contracteze expertize care să determine și dacă a fost un caz de neglijență sau de iresponsabilitate socială și de mediu din partea societății CET Govora.

Be the first to comment

Leave a Reply