Cu mic, cu mare, elevii claselor primare și gimnaziale de la Școala Gimnazială Mihăilești, s-au mobilizat pentru a înflori și anul acesta Așezământul pentru bătrâni de la Câmpeni. Microbuzele, puse la dispoziție de către conducerea școlii, domnul Mircea Baciu, au îmbarcat copiii dornici de natură, de verdeață, dar mai ales de…plantat flori!
Traversând satul Mărgineanu într-un val de veselie și entuziasm, am oprit microbuzul la porțile azilului pentru bătrâni. Deși glasurile cadrelor didactice și a celor mici au spart liniștea așternută peste grădină, îndată locul și-a prins culoarea pierdută pe timpul iernii.
Mânuțe fine pe stropitori agile, ochi curioși aproape de florile îndemânatic plantate în pământul crud, urme de lopată aproape de panseluțele fragile, toate zâmbetele în mijlocul naturii adunate cu spor.
Părintele Ștefan Clinciu ne-a întâmpinat, umplându-ne sufletele de bucurie și povețe. Spiritul acestui loc i-a fost încredințat, părintele asigurând asistența religioasă din lăcașul sfânt de pe aceste meleaguri.
Înzestrat cu blândețe, dragoste și dăruire pentru această meserie, a creat un adevărat cămin pentru bătrâni, nu doar fizic, ci mai ales spiritual.
Calm și degajat, cu ciocul în urma de soare ce a mai rămas, o femelă struț și-a primit vizitatorii cu bunăvoință, așteptând o mânuță plină cu iarbă proaspătă întinsă asupra sa. O cheamă Teodora și de obicei nu-i plac musafirii, însă astăzi s-a dovedit a fi foarte maleabilă.
Nici căpriorul zvelt din grădiniță nu s-a lăsat mai prejos. Prietenos și jucăuș, s-a plimbat de-a lungul gărdulețului ce-l împrejmuia cu mare băgare de seamă.
Următoarea surpriză și nu cea din urmă a fost gustoasa prăjitură pe care doar măicuțele din zona aceasta știu să o facă. Mirosul gustos ne-a întâmpinat din pragul ușii, unde, cu brațele larg deschise și cu zâmbete enorme, maicile ne-au chemat.
Ca să-și aducă aminte de locurile din care provin bătrânii, dar și de casele lor lăsate demult în urmă, vârstnicii au primit buchețele de flori procurate chiar din grădinile copiilor.
Așezământul de bătrâni de la Câmpeni este o oază de liniște și de sănătate amenajată și dezvoltată de către binecunoscutul părinte Mihail Milea, părinte care s-a dedicat întru totul vieții spirituale și bisericii, evoluând și ajutându-i și pe semenii săi să cultive credința acolo unde trebuie ea să-și aibă sălașul.
Un strop de sănătate și de hărnicie din partea elevilor și a cadrelor didactice, o apropiere cu natura și, mai mult decât atât, o activitate de ecologizare reușită, sub îndrumarea și sprijinul doamnelor profesoare pentru învățământ primar, Nicoleta Clinciu, Cornelia Mihaela Drăgan și a doamnei mediator școlar, Mariana Lazăr.
Ionica GROSU
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.