Oraşul din România care îşi produce singur, din gunoi, curentul electric

Autoritățile locale din orașul Seini, județul Maramureș, au reușit să asigure curentul electric, pentru iluminatul public din întreaga localitate, construind o instalație de biogaz. Aceasta transformă deșeurile în electricitate, rezolvând totodată și problema poluării din zonă.


primar Seini – Gabriela Florica Tulbure

Cei mai încântați sunt localnicii, mai ales că îi va costa mult mai puțin electricitatea. În plus, mirosul greu care persistă până nu de mult în zonă s-a mai atenuat. Un alt beneficiu adus de acest sistem este acela că va rezolva și una dintre marile probleme din zonă – poluarea. Aceasta provine de la fermele zootehnice, deoarece orașul Seini are o lungă tradiție în creșterea animalelor, dar este și una dintre cele mai poluate localități. Gunoiul provenit de la fermele zootehnice și din gospodăriile oamenilor a afectat terenurile agricole. Sprijinite de Ministerul Mediului, prin Banca Mondială, autoritățile locale au găsit o soluție rapidă: o instalație de biogaz. Investiția se ridică la peste 2 milioane de euro. Printr-un proces de „digestie anaerobă” într-un container ermetic, bacteriile descompun deșeurile în metan, azot și dioxid de carbon. Instalația captează și căldura, producând, simultan, și electricitate. Resturile rămase reprezintă îngrășământ bio.Factura pe care primăria o plătea lunar era de peste 40.000 de lei. În plus, dispar și cheltuielile legate de depozitarea tonelor de deșeuri.

Proprietarii de ferme din zonă sunt deosebit de încântați deoarece au rezolvat problema gunoiului și primesc, în schimbul lui, îngrășământ bio.
infoalert.ro

Be the first to comment

Leave a Reply