Cine va plăti taxa pentru depunerea deşeurilor la groapa de gunoi?

Teoretic, taxa pentru depunerea deşeurilor la groapa de gunoi ar trebui plătită de autorităţi sau de firmele care administrează gropile respective. Practic, însă, noua taxă ar putea să-i oblige pe oamenii de rând să scoată bani din buzunar. Unele administraţii locale din ţară, care deţin depozite de deşeuri şi urmează să plătească taxa au început deja să transfere povara taxei către contribuabili.

Taxa de 80 de lei pe tonă este mai degrabă o penalitate, prin care se urmăreşte reducerea deşeurilor depozitate. Autorităţile vor astfel să încurajeze colectarea selectivă a deşeurilor şi reciclarea, capitole la care România se află pe locurile codaşe din Uniunea Europeană, riscând să fie sancţionată de Bruxelles.

Taxa ar fi trebuit introdusă acum cinci ani, iar 2017 este ultimul an până la care Uniunea mai permite României să prelungească termenul.

Unii experţi atrag atenţia că pe termen scurt, taxa nu poate rezolva problema cantităţilor mari de deşeuri depozitate, fără a fi urmată de politici eficiente de reducere a producerii deşeurilor şi de încurajare a reciclării.

Un prim efect al măsurii intrate în vigoare pe 1 ianuarie 2017 ar putea fi creşterea taxelor de salubritate plătite de populaţie şi de firme în următorii ani. În plus, neclaritatea legislaţiei ar putea provoca litigii în instanţe, cred experţii. Măsura ar putea conduce la plata unor taxe sau penalităţi împovărătoare pentru proprietarii sau administratorii depozitelor de gunoi, ceea ce ar putea duce la blocarea sistemului, spun specialiştii.

Din datele oficiale prezentate acum mai bine de un an reiese că în România taxa se va situa sub nivelul perceput în alte ţări din regiune, cum ar fi în Ungaria, unde valoarea este de 34 de euro pe tonă.

Ca stat membru al Uniunii Europene, România trebuie să îndeplinească până în 2020 mai multe obiective în materie de mediu: să recicleze cel puţin jumătate din masa totală de deşeuri (adică hârtie, metal, plastic şi sticlă), să valorifice 60% din deşeurile de ambalaje din totalul de ambalaje introduse pe piaţa naţională şi nu în ultimul rând, să atingă anual o cantitate colectată de patru kilograme de deşeuri electrice pe cap de locuitor şi să colecteze separat bio-deşeurile, în vederea compostării şi fermentării acestora.

Be the first to comment

Leave a Reply