Ministrul Mediului, reacție pe subiectul ”măcelul carnivorelor” !

Daca doriti sa fiți corect informați în legatură cu discuţia din spaţiul public pe tema carnivorelor, mari găsiți mai jos precizările noastre. Ordinul de Ministru privind cotele pentru vânarea carnivorelor mari se da încă din 2007! Nu a inventat ‘guvernul tehnocrat’ această procedură. Ce am făcut noi, însă, și nu s-a făcut în anii trecuți a fost ca, în spiritul transparenței care a fost principiul acestei guvernări, să punem în consultare publică acest Ordin, tocmai pentru a da posibilitatea celor interesați să ne dea feedback-ul lor. Sper că aceste precizări să clarifice dezinformarea din spațiul public pe acest subiect, din păcate întreținută și de presă, spune Cristiana Pașca Palmer pe facebook.

 

Referitor la informațiile recent vehiculate de reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale și mass-media privind Ordinul pentru aprobarea derogărilor în cazul speciilor de urs, lup și pisică sălbatică, Ministerul Mediului face următoarele precizări:Ordinul este supus dezbaterii publice, prin urmare, prin însuși rolul unei astfel de proces deschis și transparent orice opinie sau observație face ca întregul demers să capete consistență și să conducă spre un act îmbunătățit și public.

Ordinul la care mass-media face referire este unul care este emis an de an, din 2007 încoace, în conformitate cu Directiva Habitate a Uniunii Europene. Anul trecut de exemplu, prin Ordin au fost acordate 540 de derogări pentru exemplarele de urs, 598 pentru exemplarele de lup și 496 pentru exemplarele de pisică sălbatică. Exemplul poate continua și cu derogările stabilite pentru anul 2014-2015: 550 (urs), 520 (lup) și 440 (pisică sălbatică).
Ceea ce este cu totul nou în acest an, este faptul că pentru prima dată Ministerul Mediului a pus în consultare publică un astfel de ordin, în spiritul transparenței ca formă de a guverna.
Actul spus dezbaterii deschise este susținut de un studiu anual de evaluare a efectivelor populațiilor de carnivore mari din România realizat printr-un acord cu ICAS Brașov, Universitatea Transilvania Brașov și Fundația Carpați – prin măsurători în teren, evaluarea zonelor vulnerabile la carnivorele mari și alți indicatori care vizează siguranța cetățenilor, starea de conservare a speciilor dar și echilibrul acestora.
În plus, tot în premieră, Ministerul Mediului a organizat un grup de lucru care să analizeze studiul ICAS și să formuleze observații și propuneri pe marginea acestuia.
Atât ordinul cât și observațiile grupului de lucru au fost înaintate, conform procedurii, Academiei Române ca cel mai înalt for de știință și cercetare fundamentală.
În final, precizăm că Directiva Habitate permite tuturor țărilor UE, derogări în scopul prevenirii unor pagube importante, în special asupra culturilor agricole, animalelor domestice, fermelor, pădurilor, exploatațiilor piscicole, apelor şi altor bunuri, fie în interesul sănătăţii şi securităţii publice sau în scop de cercetare ştiinţifică şi educaţie etc.

Înțelegem empatia publică a celor care au acces doar la informații care sugerează „un măcel” împotriva animalelor sălbatice din România. Ministerul Mediului prin demersurile sale de constituire a grupului de lucru, implicare a mediului academic și consultare a publicului larg dorește să se asigure că măsurile derogatorii nu sunt în detrimentul menținerii speciilor.

Această dezbatere este și un prilej de identificare a posibilelor alternative acceptabile precum dezvoltarea de programe prin AFM pentru susținerea comunităților vulnerabile la carnivore mari (finanțarea gardurilor electrice), dezvoltarea unor baze genetice care să furnizeze informații mult mai precise, elaborarea de planuri naționale pentru speciile de carnivore mari, finanțarea unor studii cu aplicabilitate pe o perioadă mai mare de timp care să reflecte mai exact o analiză între sporul natural și cotele de recoltare astfel încât menținerea speciilor să fie într-o stare de conservare favorabilă în arealul lor de dezvoltare.

Be the first to comment

Leave a Reply