Informare de presă

București, 7 iulie 2016

Greenpeace România lansează www.salvezpadurea.ro unde oricine poate raporta tăieri ilegale de arbori

Astăzi se lansează platforma online www.salvezpadurea.ro, un proiect Greenpeace România. Pe salvezpadurea.ro orice persoană poate raporta direct către autorități orice caz de tăiere de arbori suspect a fi ilegal. Platforma salvezpadurea.ro este și un instrument menit să ofere transparență actului de administrare a pădurilor din România, dar și să contribuie la combaterea fenomenului tăierilor ilegale de arbori.

 

De pe platforma salvezpadurea.ro sesizările vor fi trimise spre ocoalele silvice care au în gestiune pădurile respective și spre știința Gărzilor Forestiere responsabile cu controlul la nivelul județului pe raza căruia s-a făcut constatarea. Pe site vor fi disponibile sesizările deja efectuate, răspunsurile date de autorități și măsurile luate.

Platforma cuprinde informații și instrucțiuni despre cum se poate recunoaște o tăiere ilegală de arbori și ce informații trebuie să colecteze din teren pentru a documenta cât mai bine o sesizare către Ocolul Silvic responsabil și Garda Forestieră.

Pădurile României sunt amenințate de tăieri ilegale, de exploatări forestiere dezastruoase pentru mediu și de practici silvice iresponsabile. Cine pierde? Noi toți, pentru că pădurile aduc servicii esențiale pentru comunitățile locale, pentru întreaga societate, de la stabilizarea climei, la reglarea circuitului apei și protecția solului. Fără păduri mai bune și mai multe decât cele pe care le avem astăzi nu putem vorbi despre dezvoltare durabilă și o distribuție echitabilă a beneficiilor derivate. Fără implicarea tuturor, fără mai mulți ochi în pădure, nici nu vom vedea cum vom pierde această resursă de mediu esențială pentru viața noastră.” – Valentin Sălăgeanu, coordonator campania de păduri.

Platforma este continuarea firească a Ghidului identificării tăierilor și transporturilor ilegale de arbori realizat anul trecut și completează măsurile menite să răspundă obiectivului Greenpeace România de diminuare a tăierilor ilegale. Ea este de asemenea și o piesă importantă în angrenajul unei administrări responsabile și transparente a pădurilor din România și sperăm să fie un instrument util pentru toți cetățenii care își doresc să se implice atunci când văd nereguli în pădure. În același timp platforma răspunde recomandărilor europene cu privire la comerțul cu lemn (EUTR) așa cum sunt acestea cuprinse în preambulul regulamentului.

Atât platforma cât și Ghidul au fost realizate cu sprijinul voluntarilor Greenpeace care s-au înscris anul trecut pentru a se implica în campania de protejare a pădurilor din România și cu aportul Gărzilor Forestiere.

Potrivit celui mai recent raport Greenpeace, în 2015 media cazurilor de tăieri ilegale de arbori a ajuns la 96/zi.

Informații suplimentare:

Ghidul voluntarului pentru protecția pădurilor

Raportul tăierilor ilegale de arbori 2015

Raportul tăierilor ilegale de arbori 2013-2014

Raportul tăierilor ilegale de arbori 2012

Raportul tăierilor ilegale de arbori 2009-2011

Harta degradării pădurilor din România indică un ritm de 3 ha/oră

Viziunea propusă de Greenpeace pentru pădurile României

 

Informații de contact:

Valentin Sălăgeanu, coordonator de campanie, valentin.salageanu@greenpeace.org, 0735 165 472 

Ionuț Apostol, director de campanii, ionut.apostol@greenpeace.org, 0731 346 706

Simona Rădoi, ofițer de presă simona.radoi@greenpeace.org, 0742 006 036

 

Be the first to comment

Leave a Reply