Impulsionarea Tranziției spre Economia Verde în România – sectorul “Clădiri Verzi”

 

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) pune accentul prioritar, în 2016, pe impulsionarea tranziției spre economia verde în România. În acest context, MMAP, în parteneriat cu Consiliul Român pentru Clădiri Verzi, va organiza o sesiune participativă de consultare publică privind inițiativele ”verzi” din sectorul construcțiilor. Evenimentul va avea loc joi, 7 aprilie 2016, începând cu ora 14:00, în sala Cupola a Pavilionului Central al Romexpo, în cadrul expoziției pentru tehnologii și echipamente pentru protecția mediului ROMENVIROTEC, organizată sub patronajul MMAP. La eveniment va participa și ministrul mediului, apelor și pădurilor, Cristiana Pașca Palmer. Transmisă online, via webcast, pentru a facilita o participare la nivel național, fără taxa de participare și deschisă tuturor persoanelor interesate să afle detalii despre programele prezentate, să împărtășească opinii și să propună noi idei, această primă sesiune participativă de consultare publică se va concentra pe inițiative “verzi” din sectorul construcțiilor. Evenimentul vine în contextul în care România, ca membră a Organizației Națiunilor Unite și a Uniunii Europene, trebuie să depună eforturi de limitare a încălzirii globale la 2°C până la finalul secolului, în conformitate cu acordul de la COP21, Paris. Clădirile sunt responsabile de 40% din consumul de energie și 36% din emisiile de CO2 la nivel European. Aproape 80% din timp îl petrecem în clădiri, fie că suntem la serviciu, acasă, la cumpărături sau instituții publice, siguranța și sănătatea clădirilor având un foarte mare impact asupra populației. Construcția, operarea și demolarea clădirilor din România are un impact semnificativ asupra naturii țării noastre.

 Efectele negative asupra mediului includ folosirea ineficientă a energiei, acumularea deșeurilor și deversarea lor, folosirea resurselor naturale rare sustrase din ecosisteme fragile, dezvoltarea orașelor într-un mod ineficient din punct de vedere al mobilității, al infrastructurii durabile și al creării de spații plăcute si sănătoase pentru cetățeni. Construcțiile verzi au un rol esențial în tranziția către o economie circulară bazată pe creștere “verde”. Una din direcțiile de acțiune prioritară a MMAP în 2016 este de a îmbunătăți programele stimulente ce promovează energia verde și eficiența energetică a clădirilor. O tranziție către o abordare holistică va furniza proprietarilor de locuințe soluții de renovare mai eficiente sau noi clădiri rezidențiale care vor livra beneficii semnificative pentru mediul înconjurător, confort, calitate, siguranța și valoare ridicată. Programele propuse au ca scop recompensarea acelor proiecte ce demonstrează o performanța „verde” de vârf pentru a ajuta la popularizarea și creșterea aprecierii în piață a investițiilor responsabile în clădiri. De asemenea, stimulentele și abordarea „verde” a finanțării vor cataliza rapid inovarea în industrie și vor îmbunătăți performanța companiilor în așa fel încât mediul de afaceri din România va fi pregătit pentru transformarea esențială a economiei către una circulară, „verde” și cu emisii reduse de carbon.

 

 

Temele acestui eveniment se vor axa pe:  Importanța Economiei Circulare /”Verzi” – în special în industria Construcțiilor – spre· o dezvoltare pozitivă a României  Suport pentru Programe Verzi·  Situația curentă și oportunitățile ce sunt determinate de creșterea „verde”·  Dezvoltarea și implementarea unui proces participativ și inovativ de colectare a· opiniilor diverselor părți implicate în elaborarea de politici publice. Sesiunea este relevantă pentru publicul larg, pentru autorități publice și pentru mediul de afaceri implicat sau interesat de abordări „verzi”. În ceea ce privește industria construcțiilor, sunt binevenite participarea și implicarea specialiștilor din domeniul construcțiilor, incluzând arhitecți, ingineri, investitori / dezvoltatori, manageri de facilități, servicii financiare, legale și alți consultanți, mediul academic, non-guvernamental, furnizori de tehnologie, materiale, produse și servicii. Doritorii se pot înscrie la sesiunea participativă printr-un email la adresele de contact de mai jos, care să conțină o scurtă descriere a solicitantului și motivarea dorinței de a participa. De asemenea, înregistrarea la webinar se poate face accesând următorul link: https://join.onstreammedia.com/go/64407007/participa Contact Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor Mihai Drăgan Director Comunicare // www.mmediu.ro mihai.dragan@mmediu.ro Contact Consiliul Român pentru Clădiri Verzi

Be the first to comment

Leave a Reply