La Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău se lucrează din greu

 

Constantin Vlad – directorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău

 

 

  Preocupări majore pentru adaptarea speciilor de plante la schimbările climatice

 

Cercetătorii din cadrul Staţiunii de Cercetare- Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău par să nu fie influenţaţi de factorul economic care le umbreşte activitatea, instituţia fiind finanţată din fonduri proprii. Proiectele ce se derulează aici vizează interesul naţional şi se axează pe găsirea unor soluţii pentru a veni în întâmpinarea problemelor apărute în legumicultură prin accentuarea schimbărilor climatice. Specialiştii au în lucru crearea şi dezvoltarea unor hibrizi care să se adapteze fluctuaţiilor de temperatură şi umiditate, şi decalajelor generate de schimbările climatice.

 

Efectele generate de indiferenţa, dar mai ales de lipsa unei măsuri în activităţile desfăşurate de oameni se revarsă şi se simt în principal în mediul înconjurător. Poluarea a devenit un factor agresiv al acestor schimbări care nu afectează doar omul şi confortul acestuia, ci şi normalitatea în dezvoltarea florei şi faunei. Un semn îngrijorător este micşorarea perioadei de înflorire a pomilor care nu numai că dereglează creşterea armonioasă a fructului, ci periclitează şi activităţile insectelor, animalelor, dar şi ale omului. Secretarul ştiinţific al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare, doctor Floarea Burnichi, nu numai că trage un semnal de alarmă, dar şi caută prin activitatea echipei de la  Staţiunea de Cercetare să diminueze impactul acestor schimbări: „Trebuie să găsim soluţii ca aceste modificări climatice să fie contracarate prin soluţii inteligente”, spune cercetătorul.

Una dintre soluţii o reprezintă adaptarea plantelor la manifestările anormale şi dăunătoare ale poluării prin crearea de legume rezistente la condiţiile climatice extreme. Momentan Staţiunea de Cercetare are o bază de 47 de soiuri de seminţe. De remarcat sunt hibrizii de tomate, Siriana F1, castraveţii Triumf, Buzău 1006 şi Buzău Kristinica. Numele lor nu spun foarte multe, însă legumele reprezintă un succes, rod al unei activităţi de cercetare deosebite.

Activitatea de cercetare de la Staţiunea de Cercetare- Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău atrage după sine o minuţioasă analiză şi creare nu numai de soluţii inteligente şi benefice, dar şi de adevărate comori indispensabile omului.

Un alt „produs” marca Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău este miraculosul remediu pentru diabet. Este vorba de castravetele amar denumit generic „Rodeo”, aclimatizat la Buzău de numai un an şi care se va cultiva în loturi mari în anii viitori pentru producerea de seminţe.

 

Be the first to comment

Leave a Reply