Centrul Judeţean Media “Pamfil Şeicaru” a primit aviz negativ

Consilierul judeţean Raul Florescu se joacă de-a proiectele!

Un proiect de hotărâre aflat pe masa consilierilor judeţeni pentru şedinţa ordinară  de vineri, 29.05.2015, nu a primit aviz pozitiv din partea departamentelor de specialitate din cadrul Consiliului Judeţean Buzău. Proiectul, iniţiat de inginerul Raul Florescu şi sprijinit de un grup de ziarişti  prevede stabilirea destinaţiei imobilului din Strada Chiristigii nr.1-3 ca centru media sub denumirea de “ Centrul Judeţean Media Pamfil Şeicaru”. Expunerea de motive pare destul de interesantă şi se pare că Raul Florescu s-a pregătit temeinic pentru elaborarea acestei teze. Ilustrând cu interes istoria presei locale şi omagiind câţiva jurnalişti locali ce prestează cu succes în cadrul unor redacţii cu orientări de dreapta, consilierul judeţean Raul Florescu uită cu deşăvârşire de un mic aspect. Cel al legalităţii. În raportul la proiectul de hotărâre iniţiat de domnia sa departamentul juridic a găsit mai multe impedimente legale pe care le amintim :

 

1.Este obligatoriu ca în baza legii 213/1998 şi a legii 215/2001 ca imobilul atestat în domeniul public să îndeplinească criteriul folosinţei “ în interes public”. Chestiunea este destul de complicată, dar strict reglementată de legi pe care iniţiatorii nu prea s-au obosit să le studieze.

2.Nici atribuirea denumirii “Centrul Media Pamfil Şeicaru” nu poate fi luată în calcul pentru că instituţia abilitată să acorde denumiri este Comisia Judeţeană de Atribuire, instituţie aflată în subordinea Prefecturii Buzău. Mai mult, atribuirea unei astfel de denumiri vizează înfiinţarea unei persoane juridice. Persoană juridică ce trebuie să îndeplinească criteriile stabilite de lege pentru a fi considerată, conform legii, “ de utilitate publică”.

3. Asigurarea mentenanţei imobilului de către proprietar este nelegală şi contravine Codului Civil, pentru simplul motiv că chiriaşul este cel care trebuie să se ocupe de întreţinerea spaţiului închiriat şi de plata utilităţilor.

Costurile realizării acestui proiect grandios media care să cuprindă sală de conferinţe, studiou de transmisie T.V. se ridică conform celor două proiecte invocate de către Departamentul Juridic al Consiliului Judeţean Buzău între 500 şi 750 de mii de euro. Singurul punct realizabil din proiectul de hotărâre propus de consilierul judeţean Raul Florescu ar fi înfiinţarea unui muzeu al presei în această incintă.

Lăsând la o parte aspectele de ordin juridic ce face ca proiectul propus spre aprobare să fie irealizabil nu putem să nu luăm în discuţie unele aspecte de ordin tehnic. Se vorbeşte despre o sală de conferinţe şi o staţie de emisie T.V. în condiţiile în care presa buzoiană funcţionează în sistem privat, iar concurenţa este acerbă. Ce societate va fi selectată să asigure aceste servicii în condiţiile în care studiourile T.V. locale sunt bine dotate, au spaţii proprii, iar costurile cu întreţinerea spaţiilor şi asigurarea utilităţilor reprezintă de departe cea mai mică grijă a acestora. În aceste condiţii se pune întrebarea. Pentru cine pregăteşte Raul Florescu un studio T.V. ? Probabil pentru televiziunea şefului său, Cezar Preda. Presupunem că reglementarea acestui domeniu, media, este o căciulă prea mare pentru consilierul judeţean Raul Florescu şi sperăm ca între preocupările domniei sale să intre lucruri cu adevărat necesare de a fi reglementate la nivel judeţean. Ne permitem să-i dăm şi o temă, dacă tot este atât de activ şi îngrijorat de binele comunităţii. Nu ar fi mai bine să găsească o soluţie pentru mutarea arhivei OCPI ( Cadastru) din sediul Prefecturii într-o altă locaţie? Nu de alta, dar greutatea arhivei ar putea face la un moment dat să cedeze podeaua  şi să ajungă, cu ajutorul legii gravitaţiei, la parter. Peste prefect. 

Be the first to comment

Leave a Reply