Pădurile României defrişate de nişte văcari

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că inginerul Alexandru Lefter, fost şef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Vrancea, inculpat în „Dosarul Beganu”, pentru implicare în retrocedări ilegale de păduri, poate fi judecat în stare de libertate. Este cea mai proaspătă ştire, din şirul lung de comunicate emise de D.N.A. şi instanţe de judecată, prin care se arată modul în care s-au defrişat pădurile în această ţară.

 

Arătăm cu degetul către munţii dezgoliţi de păduri, către dealurile care o iau razna la vale şi către dezastrul ecologic creat de forţa monstruoasă a celor puşi pe căpătuială. Avem alături de noi, în cele mai multe cazuri, oameni plătiţi din bani publici să vegheze la respectarea legii, care îşi dau cu părerea şi arată neputincioşi în zare către personaje imaginare care fac rău naturii. Îi credem pe cuvânt şi plecăm încruntaţi cu întrebări care ne chinuie mintea. Din punctul lor de vedere totul este legal, ei şi-au făcut treaba, au respectat legea şi-au încasat leafa, dar cineva, de undeva este probabil vinovat.

 

Revenim la inginerul Alexandru Lefter, fost şef la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Vrancea, ce tocmai a fost pus în libertate. Acest individ era plătit să vegheze la respectarea legii. El trebuia să controleze ca exploatările forestiere să fie făcute în baza unui plan de dezvoltare durabilă. De semnătura şi ştampila sa atârna soarta pădurilor, dar mai mult soarta oamenilor dintr-o mică parte a Terrei. A luat banii, a semnat şi nici măcar nu i-a păsat că omenirea se zbate într-o luptă din ce în ce mai aprigă pentru a împiedica fenomenul de schimbare climatică.

Trecem la Paul Beganu, un personaj controversat, propulsat în funcţia de prefect din partea unui partid politic. Avea pregătire silvică şi ştia foarte bine ce înseamnă o defrişare masivă a unui corp de pădure. Gustul banului, câştigat uşor, l-a determinat să uite că are şi el copii şi trebuie să lupte pentru viitorul rasei umane pe acest pământ. S-a luptat în instanţe, a minţit judecători, a falsificat documente şi i-a încredinţat aurul negru unui văcar. Din şpaga trasă şi-a croit drum către Garda de Mediu, acolo unde trebuia să vegheze pentru un mediu sănătos pentru semenii săi, plătit atent din bani publici.

În această fatală combianţie au intrat oameni politici, votaţi de cetăţeni să le reprezinte interesele, judecători, avocaţi, oameni de afaceri şi văcari. Cu toţii au convenit că pădurile nu au nicio importanţă pe acest pământ şi trebuiesc defrişate. Toate la grămadă, pentru bani mulţi. 

Be the first to comment

Leave a Reply