Rezervatie din Bihor, unica in Europa, in risc maxim de disparitie

 

Conducerea Muzeului Tarii Crisurilor (MTC), custode al rezervatiei unice in Europa cunoscuta ca Lacul cu nuferi, a solicitat, luni, intr-o conferinta de presa, interventia Ministerului Mediului si a Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru a fi luate masuri urgente menite sa previna disparitia acestui ecosistem ocrotit prin lege, situatie in care Romania ar putea sa fie sanctionata de catre Comisia Europeana.


Existenta unicului habitat acvatic termal din Europa este in pericol de a disparea din cauza supraexploatarii apei termale din cele doua statiuni de pe raza comunei Sanmartin (Baile Felix si Baile 1 Mai).

Specialistii muzeului au reusit, prin doua proiecte, sa salveze, in acvarii protejate, cele doua specii endemice din lacul cu nuferi – pestele rosioara lui Racovita si melcul Melanopsis, precum si nufarul termal, in mediu controlat.

Mai dificil va fi, potrivit directorului MTC, Aurel Chiriac, sa se refaca ecosistemul acvatic termal.

„Aceasta rezervatie trebuie sa ramana sub controlul strict al Ministerului si al Agentiei de Mediu pentru ca ei au parghiile necesare de la nivel central si au puterea prin minister sa impuna niste masuri, daca se va ajunge la renuntarea la custodie”, a declarat Aurel Chiriac, directorul MTC.

Unica rezervatie de bujori de stepa din Europa, in pericol din cauza unui gandac paros


Care sunt problemele

Conducerea muzeului si-a anuntat recent, intr-o sedinta ministeriala, intentia de renunta la custodia sitului de importanta comunitara Lacul Petea, avand in vedere numeroasele probleme ce pot fi rezolvate la un nivel mult mai inalt decat cel local.

Dupa ce timp de 50 de ani specialistii muzeului au ingrijit rezervatia, iar din anul 2010 au luat-o in custodie, in decembrie 2011 ei au fost primii care au sesizat si anuntat scaderea apei termale in lacul cu nuferi.

Concluziile specialistilor prezentate de MTC, bazate pe studii practice si cercetari realizate, au aratat ca depasirea debitului de refacere naturala, prin supraexploatare, duce automat la scaderea nivelului apei geotermale in lacul cu nuferi (Ochiul Mare).

Stoparea exploatarilor a dus, asa cum s-a demonstrat in anul 1983 (cand s-a dispus „de sus in jos”), la refacerea rapida a nivelului apei in lacul cu nuferi.

„Noi ne-am asumat acest pas (intentia de a renunta la custodie – n.red.) tocmai pentru ca vrem sa salvam aceasta rezervatie prin cei care pot face acest lucru. Desigur, ei isi pot crea echipa din care si noi vom face parte, fara indoiala, pentru ca experienta noastra trebuie sa fie folosita. Dar asa, probabil, se vor misca mai rapid si isi vor da seama ca suntem in momentul zero. Daca acum nu se face nimic, lucrurile se duc pe rapa”, a spus Aurel Chiriac

Acesta a subliniat ca intentia muzeului de a renunta la custodie nu este de a contribui la distrugerea statiunilor balneare, ci aceea de a fi constientizat la nivelul adecvat al factorilor de raspundere ca apa geotermala trebuie folosita doar pentru tratament.

„Prima urgenta e ca ANRM sa rezolve problema apei termale. Apa termala nu ar trebui folosita in stranduri si schimbata zilnic, ci sa se foloseasca metode de economisire a apei geotermale (refiltrare, incalzire etc). Se exploateaza mult mai mult decat poate, in mod normal, sa se refaca depozitul natural. Din acest motiv seaca lacul”, a precizat Radu Huza, responsabilul cu managementul ariilor protejate din custodia muzeului.

Directorul MTC a mai mentionat ca, la intalnirea din 13 august, secretarul de stat Anne-Rose-Marie Juganaru din Ministerul Mediului a atentionat ca distrugerea Rezervatiei naturale Paraul Petea va putea duce la penalizarea Romaniei de catre Comisia Europeana, prin declansarea procedurii de infringement, statul roman urmand sa suporte „o amenda extrem de mare”, precum si aplicarea unor masuri extreme, de sistare a exploatarii zacamantului geotermal, cu consecinte mult mai grave decat restrictionarea exploatarii, preconizata deja de ANRM.

Rezervatia naturala „Paraul Petea” este un ecosistem ocrotit prin legea nationala inca din anul 1932. 

Be the first to comment

Leave a Reply