Războiul pe autorizaţii

de Adelina Burcea

Autorizaţia de mediu pentru fabrica de pal din Reghin face din nou obiectul unei cauze pe rolul instanţelor de judecată. ONG-urile continuă să lupte în instanţă pentru ca fabrica să îşi piardă autorizaţia de mediu. După ce au solicitat suspendarea autorizaţiei de mediu eliberată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş, ONG-urile solicită în instanţă anularea documentului. Acţionarii turci care deţin această societate întâmpină probleme şi cu proiectul pentru construirea fabricii de clei tot la Reghin.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş a fost dată în judecată de organizaţii neguvernamentale din cauza autorizaţiei de mediu eliberată pentru fucţionarea fabricii  de pal de la Reghin. Concret, ONG-urile cer instanţei de judecată să anuleze această autorizaţie eliberată de APM Mureş. Potrivit directorului acestei instituţii, în luna septembrie va avea loc prima înfăţişare.  În luna iunie a anului 2013, fabrica de pal a fost amendată Garda de Mediu Sibiu pentru că funcţiona ilegal. Societatea de la Reghin a fost amendată cu 15.000 de lei pe motiv că funcţiona fără autorizaţie de mediu, fiind dispusă şi măsura suspendării activităţii până la obţinerea autorizaţiei.


 “Am câştigat suspendarea, au cerut suspendarea acestei autorizaţii, am câştigat-o definitiv. Acum s-a dat în judecată din nou, pentru anularea acestei autorizaţii de mediu. Suntem în proces, în septembrie o să avem prima înfăţişare. Nu văd de ce ar fi probleme, toate actele sunt respectate, nu văd de ce ar fi probleme cu această autorizaţie”, a declarat Dănuţ Ştefănescu, director APM Mureş.


Producţia  de pal  reprezintă doar o scânteie din scandalul în care este implicată societatea care deţine această fabrică.  Acţionarii turci au pornit  documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei pentru construirea şi funcţionarea unei fabrici de clei în municipiul Reghin, însă procedura este suspendată.  Primăria Reghin  a solicitat societăţii, pe lângă autorizaţia de mediu, şi Planul Urbanistic Zonal. După ce va fi aprobat în şedinţa de Consiliu Local, demersurile pentru obţinerea autorizaţiei de mediu vor fi reluate.


 “Această fabrică, după cum ştiţi, este un obiectiv clasificat SEVESO, obiectiv cu risc major asupra sănătăţii populaţiei şi a mediului. Dar dacă se iau toate măsurile corespunzătoare, s-ar putea, în principiu, să se construiasă această fabrică. Dar rămâne să vedem după parcurgerea tuturor etapelor”, a mai spus Dănuţ Ştefănescu, director APM Mureş.

Proiectul pentru construirea fabricii de clei la Reghin a dus la proteste în stradă, iar ONG-ul  Iniţiativa Civică Reghin continuă campania împotriva construirii acesteia. 

Be the first to comment

Leave a Reply